Fostul preşedinte al deţinuţilor politici, colaborator al Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nota de constatare a fost emisă de CNSAS
Nota de constatare a fost emisă de CNSAS

Medicul cardiolog Vasile Brânzan a fost colaborator al Securităţii. Acest lucru îl arată o serie de documente emise de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Conform notei de constatare a CNSAS, Vasile Brânzan a fost colaborator al Securităţii timp de 14 ani, între anii 1962 şi 1976. Medicul a fost racolat de Securitate în anul 1962, când a dat informaţii cu privire la o persoană care era urmărită pentru activitate legionară. După ce a fost admis la facultate, relaţia cu Securitatea a continuat, fiind preluat de Direcţia a III-a, cu privire la furnizare de informaţii cu privire la deţinuţii politici. Vasile Brânzan a avut şi mai multe nume conspirative, cum ar fi George Stancu sau Vlad Florea. 

Vasile Brânzan a fost preşedintele Asociaţii Foştilor Deţinuţi Politic Gorj. Solicitarea de verificare a fost adresată la CNSAS de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici. 

Brânzan: „Este o răzbunare“

Medicul Vasile Brânzan spune că nu a colaborat cu Securitatea şi că e vorba de o răzbunare: „Este un fel de răzbunare a băieţilor care nu au putut să se lipească de mine. Nouă ani am fost închis şi am făcut puşcărie comunistă cu Paul Goma şi cu alţii. Am fost arestat, în anul IV de facultate, şi condamnat la moarte verbal. Am ieşit cu etichetă proastă din puscărie, de necolaboraţionist. Prin şantaj şi alte lucruri, m-au forţat să dau un angajament, care nu a avut nicio importanţă şi a fost speculat. Eu nu am avut voie să continui studiile timp de zece ani. De ce s-a întâmplat acest lucru ? Pentru că am fost prietenul lor?“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite