Firma familiei senatorului liberal Ion Iordache primește despăgubiri uriașe de la stat pentru porci mistreți

0
Publicat:

Firma familiei senatorului liberal Ion Iordache, președintele PNL Gorj, a încasat despăgubiri de aproape 3,9 milioane de lei pentru exterminarea porcilor mistreți dintr-un complex de vânătoare, ca urmare a izbucnirii unui focar de pestă porcină.

Familia senatorului Iordache deține un complex de vânătoare în Turceni, județul Gorj Foto: Arhivă
Familia senatorului Iordache deține un complex de vânătoare în Turceni, județul Gorj Foto: Arhivă

Potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj, societatea Greenadel Prod, care aparține familiei senatorului Ion Iordache, a beneficiat de despăgubiri de peste 3,9 milioane de lei, la care se adaugă cheltuieli de judecată în sumă de peste 1.200 de lei.

Inițial, DSVSA Gorj a refuzat să achite aceste despăgubiri, pentru că legislația în vigoare nu prevedea acordarea acestora pentru porcii mistreți, astfel că senatorul a apelat la instanța de judecată, care i-a dat câștig de cauză. „Sumele au fost acordate în baza sentințelor judecătorești rămase definitive, pronunțate de instanțele de judecată.

Pagubele suferite de societate au constat în animale ucise (porci mistreți) afectate de virusul pestei porcine africane și cheltuieli operaționale de dezinfecție și dezinsecție, ecarisare“, a transmis DSVSA Gorj pentru ziarul Adevărul.

Senatorul Ion Iordache a recunoscut că banii au intrat în contul firmei familiei sale: „Complexul de vânătoare, care este, de fapt, o exploatație de creștere a animalelor, se numește de vânătoare, pentru că așa este legislația, deși în interiorul lor nu e face vânătoare. Este o exploatație și, eventual, se capturează printr-o anumit metodă animalele de acolo, fiind spațiul foarte mare. Proprietarul acestei exploatații este o societate comercială și aceasta a avut acest conflict cu Autoritatea Sanitar Veterinară.

Cunosc situația, deși nu sunt eu acționar la această societate. Au câștigat definitiv procesul, iar instanța a definit foarte clar termenii pe care Direcția Sanitar Veterinară nu-i înțelegea și acum s-a modificat inclusiv la nivel național s-a modificat legislația ca să nu mai apară astfel de probleme și să plătească despăgubiri, pentru că fiecare înțelegea cum voia. A fost un lucru pe care l-a apreciat toată lumea“.

Ion Iordache controlează și o firmă de construcție, care a câștigat mai multe contracte de modernizări de drumuri.

Șeful DSVSA Gorj care a refuzat să acorde despăgubiri, înlocuit

În urma pestei porcine, aproximativ 2.000 de porci mistreți aflați în complexul de vânătoare a familiei Iordache au fost uciși, în anul 2021, din cauza pestei porcine. Pe atunci, firma Greenadel Prod aparținea senatorului Ion Iordache. Între timp, directorul executiv al DSV Gorj, Sorin Ştefănescu, care s-a opus acordării despăgubirilor către omul de afaceri liberal, a fost înlocuit din funcţie.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite