Fântâni cu versuri, noua atracţie dintr-o comună din Gorj. Ce mai poţi vizita în locul declarat staţiune turistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare fântână are propria poveste scrisă în versuri                                         Foto:Arhivă personală
Fiecare fântână are propria poveste scrisă în versuri                                         Foto:Arhivă personală

În jur de zece fântâni publice din comuna Polovragi din Gorj au fost reabilitate şi prevăzute cu tăbliţe din lemn pe care au fost inscripţionate, în versuri, un scurt istoric.

În localitatea gorjeană Polovragi, care este declarată staţiune turistică, există 97 de fântâni, iar conducerea Primăriei a luat decizia să le pună în valoare într-un mod inedit. După reabilitarea lor, la ele au fost montate tăbliţe din lem cu versuri care redau din istoria locului.  

Până acum, aproximativ zece dintre fântânile publice au fost reparate sau sunt în curs de a fi reparate. 

Versurile au fost compuse de angajaţi ai Primăriei 

Versurile au fost realizate chiar de câţiva salariaţi ai Primăriei Polovragi. „Este vorba de rimă încrucişată şi rimă îmbrăţişată, data construcţiei, motivul şi persoanele care au construit-o puse în versuri, pentru că am dorit să fie o mărturie şi o recunoaştere a pildei a săpătorilor de fântâni. Motivul era divers, de multe ori pentru nevoi casnice, de alte ori în amintirea unei persoane dragi şi alteori pentru răscumpărarea unor greşelei. Am cules date de la cetăţeni şi versurile au fost compuse de câţiva salariaţi din Primărie“, a spus primarul Gheorghe Epure. 

  „Fântână de la margine de drum Cine-a trudit să te sape, Ce mâini măiestre te-au zidit, Din limpezimea ta de ape Să saturi setea primului venit?“

Acesta este unul dintre versurile aşezate la una dintre fântânile din comuna Polovragi. 

   

fantanu cu versuri

Sursa arhivă personală 

Localnicii au dat o mână de ajutor 

O parte din costurile de refacere a fântânilor au fost suportate de către localnicii care trăiesc în vecinătatea fântânilor. 

„Localnicii au sărin în ajutorul nostru. Dacă au avut proprietatea în vecinătatea fântânii chiar au susţinut o parte din cheltuieli. S-au refăcut ghizelele, acoperişul cu şiţă şi s-au realizat acele inscripţii“, a mai precizat primarul din Polovragi. 

Oamenii din Polovragi sunt mulţumiţi de apa fântânilor, care este foarte bună. „E un lucru bun că au fost reparate, pentru că încă au apă foarte bună. Apa este rece chiar în timpul verii“, a spus un localnic. 

Fântânile cu versuri pot ajunge obiective turistice

Pe lângă celebra peşteră din localitate, unde legenda spune că a fost sălaşul zeului dac Zamolxe, şi mănăstirea din Polovragi, una dintre cele mai vechi din Oltenia, turiştii pot să viziteze şi fântânile cu versuri.

„Acum am oprit lucrul deoarece meseriaşii se află la peşteră, deoarece a început sezonul şi este nevoie de efectuarea de tot felul de lucrări“, a mai menţionat primarul Gheorghe Epure. 

Vă mai recomandăm să citiţi

Centru de cazare şi agrement unic în Oltenia, deschis la Târgu Jiu. Turiştii se cazează în corturi cu condiţii de hotel

Tragedie în învăţământul gorjean. Un cunoscut profesor de istorie s-a stins din viaţă

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite