Cum a băgat-o numele în bucluc pe o ţigancă din Gorj. A fost bătută crunt cu bastoanele pentru că o cheamă Poliţia, iar pe verişoarele ei Ancheta şi Comisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de etnie romă, din localitatea Pişteştii din Deal, a fost băgată de multe ori în bucluc de numele pe care îl poartă, ajungând chiar să fie bătută de un echipaj de poliţie, după cum a povestit. Poliţia Ghinea are vârsta de 60 de ani şi trăieşte în satul gorjean Pişteştii din Deal.

Femeia susţine că nu-i place numele pe care îl are şi că i-a reproşat acest lucru mamei sale: „Mie nu îmi place că am numele ăsta. Dacă mă duc să trec graniţa, vameşilor nu le vine să creadă. Pe cuvântul meu, dacă vă mint. Mă duc la un doctor şi mă întreabă cum mă cheamă. Îi răspund «Poliţia» şi doctorul rămâne cam descumpănit. Chiar nu îmi place numele ăsta. Trebuia să-mi spună şi mie Maria, Ioana sau alt nume. Mi-a pus un nume chiar ciudat. Eu am întrebat-o când m-am dus la şcoală de ce mi-a pus numele ăsta că râd copiii de mine. Înainte se zicea miliţia, dar acum se zice poliţia“

Bătută de un echipaj de poliţie

Femeia povesteşte că a fost bătută de un echipaj de poliţie, în urmă cu mai mulţi ani pe când se afla la muncă în judeţul Arad, din cauza numelui pe care îl poartă:

image
Să vă povestesc ce am păţit pupa-ţi-aş mâinile. Pe cuvântul meu dacă vă mint. Am fost la Arad la şanţuri şi acolo se aruncau buretele de la saltele. Ne-am dus şi noi să luăm nişte burete din ăla să facem nişte perinuţe să punem la cap, dar a venit poliţia la groapa aia de gunoi. A văzut că noi nu suntem de acolo. Eram vreo cinci-şase femei. A întrebat pe fiecare cum le cheamă. Şi au spus «Maria» sau Elena, cum le chema pe fiecare. Au ajuns şi la mine. «Pe dumneata cum te cheamă, doamnă»? Eu ce să zic. «Dom'ne, pe mine mă cheamă Poliţia». «Faci mişto de noi!». Am luat bătaie cu «pulanu». Dădeau unde apucau. «Mergeţi cu mine la Teleconstrucţia, unde lucrăm, să vă spună şeful meu de echipă că mă cheamă Poliţia». Până la urmă s-au oprit. A mâncat bătaie şi copilul meu 'al mic de la un poliţist că face mişto de el că mă cheamă Poliţia“. 

Numele îi sperie pe cei din jur

Şi acum, femeia se confruntă cu multe probleme, pentru că cei din jur se sperie atunci când îi aud numele: „Eu vând marfă la mâna a doua şi sunt cunoscută prin spitale. Am fost la spitalul de la pasarelă şi a zis una în gura mare că a venit Poliţia cu marfă. S-au speriat toţi. E un nume ciudos. Nici mie nu îmi convine. 

Ancheta şi Comisia, rudele Poliţiei

Femeia şi-a schimbat numele pentru că şi-a oficiat relaţia cu bărbatul alături de care trăieşte de mulţi ani. „M-am trecut cu bărbatul meu în acet şi acum mă cheamă Ghinea Poliţia, iar înainte mă chema Bîrcină. Toate vecinele mă strigă Poliţia“, ne spune femeia. Aceasta are mai multe rude cu nume ciudate: „Am o verişoară pe care o cheamă Ancheta şi stă la Drăgoieni şi mai am pe cumnata mea care e plecată în străinătate şi se numeşte Comisia“. Poliţia are un fiu pe care îl cheamă Tarzan. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite