Consiliul Judeţean Gorj a plătit peste trei milioane de lei pentru lucrări de deszăpezire fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Judeţean Gorj, prejudiciat cu peste trei milioane de lei                                   Foto: Arhivă Adevărul
Consiliul Judeţean Gorj, prejudiciat cu peste trei milioane de lei                                   Foto: Arhivă Adevărul

Consiliul Judeţean Gorj a plătit peste trei milioane de lei, potrivit poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, pentru lucrări fictive de deszăpezire.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj au plătit, cu ochii închişi, peste trei milioane de lei, unei asocieri de trei firme pentru efectuarea lucrărilor de deszăpezire ale drumurilor judeţene în perioada 2016-2020. Doi angajaţi ai firmelor au fost reţinuţi de poliţie pentru 24 de ore. 

„Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au reţinut, pentru 24 de ore şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Gorj, un bărbat, de 52 de ani, din municipiul Târgu-Jiu şi o femeie, de 62 de ani, din municipiul Timişoara, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de complicitate la obţinerea ilegală de fonduri.

Din cercetări a reieşit că cele două persoane au avizat la plată centralizatoarele valorice privind orele de aşteptare ale utilajelor în bazele de deszăpezire pentru sezoanele de iarnă 2016 – 2020, fapt ce nu corespundea adevărului, ajutând în acest mod o asociere, formată din trei agenţi economici, să obţină necuvenit, din fonduri publice, suma totală de peste 3.089.000 lei“, au anunţat reprezentanţii Poliţiei Gorj.

Încă cinci reţineri au avut loc în acest dosar penal

Este vorba de asocierea dintre Ydail Construct SRL, Romstrade SA şi Metalcolect Prod SRL. Societatea Ydail Construct SRL a aparţinut senatorului Ion Iordache, de la Forţa Dreptei, care a fost ales pe lista PNL Gorj şi care a lăsat firma pe mâna cumnatului său, Doru Şandru. 

De asemenea, în acelaşi dosar penal au mai fost reţinuţi trei oameni de afaceri importanţi din judeţul Gorj, administratori ai unor firme. Doi dintre ei sunt oameni de încredere ai senatorului PNL Ion Iordache, care controlează firma Ydail Construct din localitatea Turceni. Este vorba de Doru Şandru, directorul societăţii Romstrade SA şi cel care conduce grupul de firme Ydail Construct SRL, acesta fiind şi cumnatul lui Iordache, precum şi de Mircea Vărzaru, administratorul firmei Ydail Construct SRL. În arest a ajuns în urmă cu un an şi Puiu Crăciun, administratorul societăţii Metalcolect. 

În acest dosar penal au mai avut loc o serie de reţineri în urmă cu un an. Doi funcţionari din cadrul Consiliului Judeţean Gorj au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzaţia că au fraudat o licitaţie în favoarea firmei controlate de senatorul Ion Iordache. 

„Din cercetările efectuate a reieşit faptul că în calitatea de membri în comisia de atribuire a lucrărilor şi serviciilor de reparare şi întreţinere drumuri judeţene, ar fi favorizat trei agenţi economici, constituiţi într-un parteneriat, în vederea încheierii contractului prin modul de întocmire a caietului de sarcini şi prin prezentarea unei situaţii fictive privind existenţa utilajelor de deszăpezire în teren. Prin înlesnirea şi ajutarea operatorilor economici s-a încasat ilegal contravaloarea orelor de aşteptare, pentru lucrări de deszăpezire“, au transmis anchetatorii.

Vă recomandăm să citiţi şi

Jurnalist din Kiev, refugiat cu familia în oraşul lui Brâncuşi. „M-am gândit de o mie de ori şi tot nu înţeleg logica acestui război“

Arderea resturilor vegetale pune pe jar pompierii. În Gorj, 33 de incendii de vegetaţie uscată în 24 de ore VIDEO

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite