Celebrul conac Roșianu din Gorj va fi restaurat de Mitropolia Olteniei. Ce destinație va primi superba clădire

0
Publicat:

Conacul Roșianu, din comuna Turburea, județul Gorj, care a aparținut unuia dintre cei mai bogați boieri din Oltenia, avocat la Curtea Regală, va fi restaurat de Mitropolia Olteniei.

Conacul Roșianu va fi restaurat de Mitropolia Olteniei Foto: Adevărul
Conacul Roșianu va fi restaurat de Mitropolia Olteniei Foto: Adevărul

Mitropolia Olteniei a primit Conacul Roșianu și terenul aferent din partea Primăriei localității Turburea cu scopul de a reabilita monumentul istoric și de a-l înscrie în circuitul cultural și turistic.

În prezent, Arhiepiscopia Craiovei în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj și Primăria Turburea au depus un proiect de reabilitare a conacului și de construire al complexului pentru tineri în preajma acestuia.

Pe lângă conac va fi construit un complex pentru tineri.

Centrul Internațional va fi construit în parteneriat cu o mănăstire din Franța

Complexul va cuprinde un Centrul pastoral-misionar, unde se vor desfășura activități de recreere, tabere și activități culturale dedicate tinerilor.

În cadrul complexului, va fi amplasat un Centru Internațional pentru Tineret ocrotit de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. În această clădire vor fi organizate activități cu tinerii, precum seminare, conferințe științifice și competiții internaționale. Centrul Internațional va fi construit în parteneriat cu comunitatea Mănăstirii Taizé, Saône-et-Loire, Bourgogne, Franța.

Conacul Roșianu va reprezenta, după reabilitare, atracția complexului cu hramul „Nașterea Maici Domnului” și „Sfântul Evanghelist Ioan”.

Mitropolia Olteniei a dezvoltat acest proiect în parteneriat cu mai multe asociații de tineret din țară.

Conacul a fost sediul primăriei și dispensar

Conacul Roșianu din Turburea a aparținut boierului Dumitru Roșianu, avocat la Curtea Regală a României. Aceasta a fost proiectat de un arhitect italian în jurul anului 1930.

În decursul timpului a îndeplinit mai multe calități, precum cea de dispensar al satului, însă din cauza lipsei investițiilor a ajuns în starea actuală.

După moartea boierului, comuniștii au transformat conacul din vârf de deal în primărie, dispensar comunal și maternitate. La exterior, conacul este dezbrăcat de tencuială.

Ușile, tocurile și ramele ferestrelor au dispărut, iar interiorul a fost prădat de localnicii care au furat toate bunurile și sobele.

Pe parcursul timpului au fost făcute lucrări de întreţinere periodică, dar, după 1989, nu s-a mai făcut vreo intervenție.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite