Celebra Mănăstire Tismana, afectată grav de cutremurele din 2023. Ce spun autoritățile despre starea monumentului istoric

0
Publicat:

Mănăstirea Tismana, cel mai vechi așezământ monahal din Oltenia, a fost afectată de cutremurele puternice din luna februarie, care au avut epicentrul la o distanță mică, de nici 20 de kilometri.

În zidurile mănăstirii au apărut fisuri în urma cutremurelor Foto: Victor Banța/Facebook
În zidurile mănăstirii au apărut fisuri în urma cutremurelor Foto: Victor Banța/Facebook

Victor Banța, secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării, a vizitat Mănăstirea Tismana, unde se desfășoară de mai mulți ani lucrări de reabilitare și restaurare, care sunt finanțate de către Compania Națională de Investiții, și a constatat că au apărut o serie de fisuri.

M-am deplasat pe șantier, la sfânta Mânăstire Tismana, monument istoric având o valoare de patrimoniu incontestabilă, atât din punct de vedere cultural-istoric, cât și spiritual.

Pe parcursul lucrărilor de reabilitare s-a conturat o zonă arheologică în partea de Est a Bisericii în care au fost descoperite ruinele unei biserici mai vechi de 650 ani, acestea intrând în conservare.

Așa cum se observă și în detaliile din fotografiile atașate, au apărut fisuri în zidurile de structură ale Bisericii, ca urmări ale celor peste 2.000 cutremure din Gorj din februarie-martie 2023“, a transmis Victor Banța.

Mănăstirea Tismana se află în proces de restaurare Foto: Victor Banța
Mănăstirea Tismana se află în proces de restaurare Foto: Victor Banța

Ce lucrări suplimentare trebuie executate

Secretarul general adjunct susține că este nevoie de lucrări suplimentare, în valoare de peste 24 de milioane de lei:

Pentru punerea ȋn valoare a descoperirilor arheologice şi pentru asigurarea stabilității ansamblului sunt necesare următoarele intervenţii: includerea structurilor descoperite la partea inferioară a paraclisului ȋn circuitul de utilizare al mănăstirii (amenajare zone cu acces pentru public – vizitare şi zone pentru osuar); desfacerea fazei 4 a ansablului – pridvor paraclis superior – și revenirea la forma sa iniţială, documentată istoric – pridvor deschis cu colonadă perimetrală din piatră. Această intervenţie are atât rol de revenire la imaginea istorică a paraclisului cât şi rol structural; în exterior, pe laturile de vest şi parţial sud, se va executa un zid de sprijin pentru realizarea unei curţi, ca traseu de vizitare pentru cele două structuri istorice exterioare descoperite – zid de incintă secol XIV şi instalaţie de olane; adaptări privind măsurile de siguranță, semnalizare și protecție în caz de incendiu, impuse prin avizul ISU Gorj în baza scenariului de securitate la incendiu“.

Valoarea totală a investiției de la Mănăstirea Tismana se ridică la aproximativ 78 milioane de lei.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite