Ceasul solar din Târgu Jiu, mutat în centrul orașului. A fost realizat de refugiații polonezi din Al Doilea Război Mondial

0
0

Un monument istoric unic în România aflat în municipiul Târgu Jiu va fi mutat de la marginea orașului în zona centrală, lângă parcul în care se află operele marelui sculptor Constantin Brâncuși.

Monumentul Ceasul solar polonez va fi mutat în zona centrală a orașului Târgu Jiu Foto: Facebook
Monumentul Ceasul solar polonez va fi mutat în zona centrală a orașului Târgu Jiu Foto: Facebook

Este vorba de un ceas solar realizat de către refugiații polonezi care s-au adăpostit în cel de-Al Doilea Război Mondial în lagărul de la Târgu Jiu. Ceasul indică și acum ora exactă, în funcție de poziționarea soarelui. 

Autoritățile au avut întâlniri cu reprezentanții unor instituții pentru a muta ceasul solar, dar un obelisc, care se află în locul unde s-a aflat lagărul, adică la marginea orașului Târgu Jiu.

A avut loc o întrunire cu reprezentanți ai Secției Consulare a Ambasadei Republicii Polone la București și ai Consiliului Armenian Foundation din Polonia pentru a discuta despre restaurarea și punerea în valoare a celor două monumente poloneze situate în municipiul nostru, în zona unității militare, respectiv cadranul solar și obeliscul, construite de soldații polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Întrucât cele două monumente au o mare valoare istorică și sunt o atracție pentru turiștii care vizitează orașul, la solicitarea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, s-a stabilit ca fiind oportună relocarea lor într-un spațiu unde să fie mai bine puse în valoare și să fie accesibile turiștilor.

Astfel, după analizarea mai multor posibilități, s-a ajuns la concluzia că un loc potrivit pentru reamplasare este Parcul Insulița Jiului, un spațiu care deja reunește numeroase opere sculptate în piatră și care îndeplinește cerințele formulate de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia“, a transmis viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Gabriel Coica.

Reprezentanții Ambasadei Poloniei au venit la Târgu Jiu SURSA Facebook
Reprezentanții Ambasadei Poloniei au venit la Târgu Jiu SURSA Facebook

Relocarea se va face doar cu aprobarea specialiștilor

Lucrările de relocare a monumentului trebuie să fie făcute în baza unui proiect aprobat de către specialiștii Ministerului Culturii.

„Lucrările de relocare a cadranului solar și a obeliscului vor fi efectuate sub atenta îndrumare a specialiștilor în conservarea și restaurarea monumentelor istorice, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Jiu“, a mai spus viceprimarul Gabriel Coica.  

În prezent, nu mai există niciuna dintre clădirile în care a funcționat lagărul de la Târgu Jiu. 

Târgu-Jiu


Ultimele știri
Cele mai citite