Carla Popescu, frumoasa cu origini cubaneze care joacă pentru România. Este una dintre cele mai talentate baschetbaliste din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carla Antonia Popescu are 16 ani ani şi face parte din echipa naţională under 16 a României, care a reuşit o performanţă istorică: obţinerea titlului de vicecampioană europeană, în Divizia B, şi calificarea, astfel, în Divizia A, unde joacă cele mai bune echipe din Europa.

Carla este de culoare, iar asta a atras mereu atenţia celor din jurul său. Adolescenta este născută în Târgu Jiu, având doar cetăţenie română. Bunica sa a fost Lazara Popescu, de naţionalitate cubaneză, care a venit în România cu o bursă de studii la Petroşani, iar în timpul facultăţii l-a întâlnit pe Dorin Popescu, care avea să îi devină soţ.

Lazara şi-a desfăşurat activitatea în minerit, unde a fost deosebit de apreciată şi a ocupat funcţii de conducere. Carlos Popescu, fiul Lazarei, este tatăl Carlei. Acesta a fost jucător de baschet în timpul liceului, la echipa de juniori.
 

Baschetbalista  povesteşte că, la început, se simţea stingheră pentru că toată lumea se miră de faptul că este gorjeancă: „Majoritatea persoanelor mă întreabă de ce naţionalitatea sunt, dacă am dublă cetăţenie şi când le spun povestea mea şi că sunt româncă nu le vine să creadă. Uneori, când eram mai mică, mă simţeam prost, dar acum mă simt bine în pielea mea şi sunt mândră de ceea ce sunt. Nu am fost niciodată în Cuba, în ţara bunicii mele, dar îmi doresc să merg”.
 

Carla era jignită atunci când era mai mică de către ceilalţi copii de la şcoală, dar, cu timpul, lucrurile au intrat în normal:  „Când eram mai mică, ceilalţi copii se mai legau de culoarea mea, dar cu trecerea timpului nu am mai avut nicio problemă, iar acum îmi place foarte mult. Unii copii mă asemănau cu romii şi mă simţeam prost“. 

S-a mutat la Târgovişte pentru a face performanţă

Carla Antonia Popescu trăieşte de trei ani şi jumătate la Târgovişte, un oraş de tradiţie în baschetul feminin, unde joacă pentru echipa de junioare a CSS Târgovişte, iar în acest an va debuta chiar la echipa mare. Carla este elevă în clasa a XI-a la Liceul teoretic „Petre Cercel“. Adolescenta a fost nevoită să plece din Târgu Jiu, pentru a face performanţă sportivă, pentru că în Gorj nu există o echipă de baschet feminin. La început, Carla juca baschet în echipa băieţilor.

image
„Am început să practic mai multe sporturi, dar am fost atrasă mai mult de baschet. Cum la Târgu Jiu nu exista echipă de fete şi se investea mai puţin în baschetul feminin, am ales să fac echipă cu băieţii, sub îndrumarea domnului antrenor Gabriel Bekeş, după care am fost preluată de către domnul Laurenţiu Răuţ. Prima dată am fost legitimată la CSS Craiova, pentru că am fost văzută de antrenorul Liviu Manea de la Craiova, care m-a întrebat dacă vreau să continui cu baschetul. Am fost legitimată la Craiova, unde mergeam la meciuri, pentru că era cea mai apropiată echipă de fete. La nici doi ani, la un meci din campionatul naţional, am avut meci cu echipa din Târgovişte şi am fost remarcată de domnul Cătălin Tănase, care îmi este antrenor, atât la lotul naţional, cât şi la club, şi după câteva discuţii cu părinţii mei, am decis să mă mut la Târgovişte. Am ales Târgovişte pentru că este un oraş cu tradiţie în baschet, cu antrenori foarte buni. Am ales să vin aici pentru că mi-au prezentat cel mai bun proiect de care puteam să beneficiez”, a dezvăluit Carla.

Va juca pentru echipa de senioare

image

Carla a reuşit să se adapteze, după mutarea la Târgovişte, pentru că dorinţa ei cea mai mare este să facă sport de performanţă. „A fost o mutare şi o schimbare destul de grea pentru mine, pentru că eram mai mică, dar am avut un scop în viaţă şi am putut să trec peste orice şi chiar am reuşit. M-am obişnuit şi m-am adaptat, cu sprijinul celor de la club şi de la şcoală. Nu am dus lipsă de nimic şi m-am simţit ca acasă”, a povestit Carla.

Gorjeanca va face un pas foarte mare în cariera ei: va debuta la echipa de senioare, situaţie mai rară pentru o jucătoare de vârsta sa, lucru care îi certifică valoarea. „Sunt legitimată la CSS-CSM Târgovişte, la juniori, iar anul acesta voi activa şi în Divizia A, la senioare. O să debutez la o vârstă fragedă pentru sportul nostru. La Târgovişte este un alt proiect în care se pune accentul pe tinerele speranţe”, ne-a explicat baschetbalista.

Este vicecampioană europeană

Carla a reuşit deja o performanţă istorică cu echipa naţională under 16, care a câştigat titlul de vicecampioană europeană, în grupa a II-a valorică. România a jucat finala cu Polonia, la Campionatul European care s-a desfăşurat în luna august la Oradea. În urma performanţei, echipa României s-a calificat în prima grupă valorică. „La anul, echipa naţională under 16 va fi în Top 20 echipe din Europa. Generaţia din 2001 va juca anul viitor în prima grupă valorică”, a spus Carla.

Vrea să joace în Euro Ligă

Carla îşi doreşte să joace la cel mai înalt nivel în Europa. Visul său este de a juca în Euro Ligă. În acelaşi timp, sportiva acordă o atenţie deosebită activităţii şcolare. Îşi doreşte să urmeze două facultăţi în paralel: „Îmi doresc o carieră sportivă şi aş vrea să joc într-un campionat puternic pentru că visul meu este de a evolua în Euro Liga. Cu timpul mă voi axa şi pe alte lucruri, ca pe un plan B. Îmi doresc să urmez facultatea de sport, dar vreau ca, în paralel, să merg şi la facultatea de drept. Ştiu că este foarte greu, dar nimic nu este imposibil. M-am gândit că poate să-mi deschis un birou de consultanţă juridică“, precizează baschetbalista din Târgu Jiu. În urmă cu puţin timp însă, aceasta a suferit o accidentare la ligamente şi a fost supusă unei intervenţii chirugicale, care o va ţine un timp departe de terenul sport. 

A făcut dansuri populare

image

Dansurile, muzica şi călătoriile sunt cele mai mari pasiuni ale Carlei. Ea a făcut parte, în timpul gimnaziului, dintr-o formaţie de dansuri populare: „Am făcut dansuri populare atunci când eram mai mică, la şcoală. Doamna profesoară de muzică a selectat câteva fete şi băieţi pentru a înfiinţa o formaţie de dansuri populare în vederea participării la un festival. Am participat la un spectacol la Casa de Cultură. Am jucat sărbe şi hore. Mi s-a părut ciudat să particip la un dans tradiţional românesc, eu fiind de culoare, dar a fost o experienţă frumoasă“, ne-a relatat Carla.

Sportiva recunoaşte că-i plac mai mult dansurile moderne, pentru că sunt apropiate de cele sportiv. Ea a făcut parte dintr-o trupă de dans, care a funcţionat în cadrul unui club de engleză din Târgu Jiu. „Îmi place să călătoresc şi să vizitez locuri noi. Mi-aş dori să vizitez Cuba, ţara bunicii mele, şi Statele Unite ale Americii. Îmi place muzica pop, rock şi jazz. Bunicii mele îi plăcea să asculte jazz şi cu această muzică am crescut“, a mai mărturisit baschetbalista. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite