Actori de la teatrul din Târgu Jiu, la Carnavalul de la Veneția: și-au luat concediu pentru a prezenta un spectacol

0
Publicat:

Un grup de actori de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu au fost nevoiți să își ia concediu de odihnă, pentru a putea prezenta un spectacol la Carnavalul de la Veneția, unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din lume.

Spectacolul a fost jucat în piața San Marco
Spectacolul a fost jucat în piața San Marco

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ este primul din România care participă la Carnavalul de la Veneția, fiind invitat de către Institul Cultural Român. Cu toate acestea, actorii gorjeni au fost nevoiți să depună cereri de concediu de odihnă, pentru a putea participa la acest eveniment. Conducerea teatrului a invovat anumite probleme contractuale cu regizorul piesei, italianul Michele Modesto Casarin, cu toate că acesta a fost dispus să le rezolve și să-și cedeze toate drepturile.

Spectacolul s-a bucurat de succes

Prestația lor a fost apreciată, actorii gorjenii fotografiindu-se alături de numeroșii spectatori din celebra piață San Marco.

Institutul Cultural Român din Italia a postat un mesaj pe pagina de Facebook despre spectacolul oferit de trupa de actori gorjeni: „Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, în colaborare cu Compania de Teatru Pantakin, a organizat spectacolul „Teatrul Măștilor”, o producție a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, vineri și sâmbătă, 17 și 18 februarie 2023, în Piazza San Marco din Veneția.

Evenimentul s-a bucurat de prezența domnului consul General al României la Trieste, Dr. Cosmin Victor Lotreanu, care participă mereu la evenimentele organizate de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția.(...)

Actorii implicați în producție, Mădălina Ciobanuc, Adrian Serban, Radu Tudosie, Ana-Maria Negrescu, Mihai Rădulea au jucat roluri cunoscute sub numele de: Pantalone, Arlechin, Scapino, Colombina, măști, tipuri umane, care în acele nume cunosc o cristalizare care caracterizează diferitele personalități, protagoniști ai Comediei Artei. Spectacolul „Teatrul Măștilor”, o producție a Teatrului Dramatic Târgu Jiu „Elvira Godeanu”, regia Michele Modesto Casarin, asistată de Andreea Chirițescu și Stefano Perocco de la Meduna, regizorul macheres, a prins viață în octombrie 2022. Intenția a fost de a introduce publicului în Târgu Jiu un gen, comedia artei, foarte importantă pentru cultura europeană. Astfel, o istorie născută la Veneția, care se formează în Europa de Est, revine în sfârșit la Veneția pentru Carnaval 2023, pentru a mărturisi încă o dată că limba teatrului este o limbă internațională care unește popoarele și culturile“.

Istoria Carnavalului de la Veneția începe în 1162, primul document scris care atestă acest eveniment datează din 1268, când este menționată folosirea măștilor. A fost autorizat oficial printr-un act al Senatului Republicii 1296, care stabilește că toată lumea are dreptul să se distreze înainte de sfârșitul Postului Mare. Carnavalul a devenit internațional în secolul al XVIII-lea, când tineri bogați din toată Europa au venit la Veneția deghizați, pentru a se distra fără să fie recunoscuți.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite