Zilele europene ale patrimoniului: 50 de ţări oferă acces liber la situri istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Irlanda de Nord, vizitatorii vor fi invitaţi să îşi imagineze că participă la o bătălie din Evul Mediu
În Irlanda de Nord, vizitatorii vor fi invitaţi să îşi imagineze că participă la o bătălie din Evul Mediu

În septembrie, în cadrul unei iniţiative comune a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei denumite Zilele europene ale patrimoniului, milioane de persoane vor beneficia de acces liber la mii de situri istorice şi culturale, care sunt rareori deschise publicului, în 50 de ţări.

Ca de obicei, Zilele europene ale patrimoniului din acest an înseamnă o gamă bogată şi variată de situri şi evenimente care ne dau posibilitatea să retrăim evenimente istorice. 

De exemplu, în Irlanda de Nord, vizitatorii vor fi invitaţi să îşi imagineze că participă la o bătălie din Evul Mediu; ei vor „simţi greutatea unei săbii şi a unei armuri de zale şi vor auzi zăngănitul unui coif cu vizieră”. În Olanda tema se intitulează „Puterea şi gloria”, iar vizitatorii vor fi martorii a 400 de ani de istorie. 

Tema din Suedia, „Locuri de întâlnire”, va oferi o călătorie emoţionantă de-a lungul secolelor spre locuri de întâlnire şi de plecare celebre, în timp ce tema din Elveţia, dedicată focului, luminii şi energiei, va înveseli Zilele patrimoniului.

Contextul Zilelor europene ale patrimoniului

Lansate în 1985, Zilele europene ale patrimoniului au fost organizate începând din 1999, ca iniţiativă comună a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei. Cele 50 de ţări semnatare aleConvenţiei culturale europene iau parte la Zilele europene ale patrimoniului. Evenimentele culturale organizate pe parcursul unei luni aduc în prim-plan meşteşugurile şi tradiţiile, precum şi arhitectura şi arta locale, şi vizează, totodată, promovarea înţelegerii reciproce între cetăţenii europeni.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite