VIDEO Zeci de saci de gunoaie adunate de pe marginea drumului care duce la Padina. Ecologişti din alte judeţe au venit să ne cureţe muntele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatul a fost cel scontat: zeci de saci de gunoaie au fost strânşi de pe munte, iar o maşină de la salubritate a venit să le ridice FOTO Ionuţ Dima
Rezultatul a fost cel scontat: zeci de saci de gunoaie au fost strânşi de pe munte, iar o maşină de la salubritate a venit să le ridice FOTO Ionuţ Dima

Zeci de ecologişti veniţi tocmai din Neamţ, dar şi din alte judeţe ale ţării au organizat o amplă acţiune de ecologizare a Munţilor Bucegi, pe traseele asfaltate, dar şi pe drumurile forestiere. Evenimentul Eco-lira Bucegilor Moroeni se află la prima ediţie, iar rezultatul a fost cel scontat: zeci de saci de gunoaie au fost strânşi de pe munte.

Evenimentul ECO-LIRA BUCEGILOR MOROENI a fost organizat de Primăria Moroeni şi asociţia Asociaţia pentru Turism şi Ecologie (A.T.E.) Bucovina, la care au participat aproape 100 de voluntari din toată ţara. Ecologiştii au adunat din munţi tot felul de gunoaie, de la pamperşi folosiţi, la peturi, cutii de bere, haine şi multe altele.

Ecologizare în Munţii Bucegi

"Am adunat de toate din zonă. Am venit de la Neamţ să dăm o mână de ajutor celor de aici. Am găsit multe peturi şi cutii de bere. Am mai strâns papmperşi, haine, capace auto şi multe altele. E un semnal de alarmă. Am găsit şi gunoaie care zăceau aici de câţiva ani. Ar trebui să ne civilizăm şi ar trebui să facem astfel de acţiuni mult mai des, poate o dată pe lună", ne-a spus o ecologistă din Neamţ.

Atât ecologiştii, cât şi reprezentanţii Parcului Natural Bucegi spun că astfel de acţiuni ar trebui însoţite de controale şi amenzi pentru turiştii certaţi cu bunul simţ.

"Puterea exemplului este cea mai bună. Foarte mulţi şoferi au oprit şi au întrebat de unde sutem. Ultima variantă sunt amenzile, dar trebuie să îi facem pe oameni să creadă că nu este bine că aruncă un gunoi pe jos. Ultima ecologizare în mod organizat s-a făcut în luna noimebrie, anul trecut", ne-a spus Horia Iuncu,  directorul Parcului Natural Bucegi.

Rezultatul a fost cel scontat: zeci de saci de gunoaie au fost strânşi de pe munte, iar o maşină de la salubritate a venit să le ridice. 

Ecologizare în Munţii Bucegi

"Ne bucurăm că au venit foarte multe cluburi din ţară, precum şi elevi din Bucureşti. Drumul a fost destul de murdar şi sperăm că în anii următori să venim aici doar ca să ne plimbăm, nu ca să aducăm gunoaie. Chiar în faţa noastră, un şofer a aruncat o sticlă pe geam. E păcat. Amenzile mari i-ar speria, dar trebuie discutată aplicarea lor. Dacă cu vorba bună nu se poate, atunci să încercăm cu parul.", ne-a spus Ştefan Lucian, ATE Bucovina.

Pe lângă acţiunea de ecologizare, voluntarii au participat şi la concursuri de fotografie, de grafică sau de cultură, organizate la taberele dâmboviţene. 

"Această acţiune a fost programată încă din octombrie 2015. Deşi vremea nu a fost atât de bună, cei peste 100 de ecologişti au profitat de ieşirea la Moroeni şi au strâns aceste gunoaie lăsate de turişti. S-au strâns foarte multe gunoaie", ne-a spus primarul comunei Moroeni, Mihai Moraru.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite