VIDEO Transbucegi, motiv de ceartă între hotelieri şi autorităţile judeţene. Primii l-ar vrea deschis şi pe perioada iernii, deşi nu a fost, încă, inaugurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoseaua TransBucegi (DJ 713), drumul care ajunge la Babele şi Sfinxul, are o lungime de 17 km.  FOTO FOTO Asociaţia Turistică Peştera Padina
Şoseaua TransBucegi (DJ 713), drumul care ajunge la Babele şi Sfinxul, are o lungime de 17 km.  FOTO FOTO Asociaţia Turistică Peştera Padina

Autorităţile judeţene au decis să interzică oficial accesul în zona de munte pe DJ 713 Dichiu - drumul care duce la Platoul Padina -  pe perioada iernii, motivând că nu este terminat. Şoferii sunt îndrumaţi să circule pe DJ 714, drum plin de hârtoape şi gropi. Decizia îi nemulţumeşte, însă, pe hotelierii din zona Padina-Peştera pentru că Transbucegi este asfaltat. În această perioadă, peste 600 de turişti se află în zona de munte.

"La ultima şedinţă a CJ s-a luat decizia împreună cu constructorul şi cu Prahova ca drumul pe Dichiu să fie închis pe perioada de iarnă şi să asigurăm urcarea în zona de munte doar pe Orzea, pe la Sanatoriul Moroeni. Va trebui să ne ocupăm ca drumul pe Orzea să fie menţinut în stare de circulaţie da fiind că vin sărbătorile şi oamenii trebuie să facă şi turism chiar dacă vom consuma ceva din resursele financiare ale judeţului", a spus prefectul judeţului, astăzi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

Autorităţile au anunţat că vor fi montaţi piloni de beton  astfel încât accesul să nu mai fie făcut decât pe DJ 714 Sanatoriul Moroeni.

Şi Poliţia a transmis o serie de recomandări şoferilor care vor să urce în Bucegii dâmboviţeni.

"Vă informăm că DJ 713,  pe sectorul de drum  DN 71 – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Cabana Piatra Arsă, este închis circulaţiei publice. Accesul în Platoul Padina se realizează pe traseul DJ 714 Glod – Sanatoriul Moroeni – Bolboci – Peştera. Recomandăm şoferilor să manifeste o atenţie sporită în zonele cu drum îngustat, cu alunecări de teren, precum şi pe tronsoanele de drum unde există posibilitatea de dislocare a unor bolovani din versanţi", arată IPJ Dâmboviţa.

"TransBucegi, un drum superb! Cu puţină bunăvoinţă din partea autorităţilor ar putea fi deszăpezit! Oare interesează pe cineva la CJ Dâmboviţa sau CJ Prahova?", a transmis, pe Facebook, preşedintele Asociaţiei Turistice Padina - Peştera, Valentin Calcan.

Sursa video: Valentin Calcan. Facebook

Transbucegi oferă turiştilor un peisaj de vis, cu văi abrupte şi stânci, însă este şi foarte periculos. Pe alocuri drumul este îngust şi abia pot circula două maşini din sensuri opuse. 

Şoseaua TransBucegi (DJ 713), drumul care ajunge la Babele şi Sfinxul, are o lungime de 17 km. Drumul începe din Drumul Judeţean DN71, care face legătura între Sinaia şi Târgovişte, cu puţin înainte ca acesta să ajungă la Cabana Cota 1000. 

TRANSBUCEGI

FOTO: Gabriel Prundaru

Şoseaua ajunge la o altitudine de 1.925 m şi trece pe lângă Cabana Cuibul Dorului, urcă Şaua Dichiu unde în dreptul Cabanei Dichiu coteste brusc la dreapta şi străbate Platoul Bucegi până în apropierea Cabanei Piatra Arsă.

Drumul a fost asfaltat până la intersecţia cu drumul ce duce la Cabana Piatra Arsă, însă nu în toate zonele au fost montate rigolele, parapeţii, semnele de circulaţie şi marcajele rutiere.

Proiectul de infrastructură a demarat în septembrie 2010, prin colaborarea judeţelor Dâmboviţa şi Prahova, cu termen iniţial de finalizare 3 ani. Din cei 16 kilometri de drum, 6 km sunt pe teritoriul Prahovei, iar 10 km pe cel al Dâmboviţei. Valoarea proiectului a fost de peste 10 milioane de euro, bani proveniţi de la cele două consilii judeţene şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Deşi este închis circulaţiei, interdicţiile sunt doar pe hârtie, cel puţin pe perioada sezonului cald. Transbucegi este folosit în fiecare weekend de şoferii care vor să ajungă din Sinaia până în apropierea Babelor şi Sfinxului.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO Transbucegi: aventuri pe „Drumul lui Udrea“

FOTO VIDEO Recepţie parţială pentru Transbucegi. Pe propria răspundere pe drumul care leagă Sinaia de Babele

Transbucegi, superba şosea închisă din Carpaţi. De ce sunt nevoiţi şoferii s-o traverseze „pe propria răspundere“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite