FOTO VIDEO Recepţie parţială pentru Transbucegi. Pe propria răspundere pe drumul care leagă Sinaia de Babele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

16 kilometri de drum, asfaltat în condiţii excelente şi care oferă peisaje spectaculoase au fost pre-recepţionaţi joi de autorităţile din Prahova şi Dâmboviţa, judeţele străbătute de Transbucegi. Din punctul de vedere al poliţiştilor rutieri, drumul este încă un şantier, iar şoferii merg pe această şosea pe propria răspundere. Multe porţiuni periculoase nu au parapeţi de protecţie, iar şoseaua nu are indicatoare

Un rival de frunte al Transfăgărăşanului şi Transalpinei, atât din punctul de vedere al peisajelor care se parcă se prăbuşesc peste tine sau ţi se aştern verde la picioare, dar mai ales al calităţii drumului, o şosea lină, nou-nouţă, Transbucegi, DJ 713  sau „Calea Daciei“ este foarte aproape de finalizare.

Foarte aproape pentru că mai sunt destule lucruri de făcut. Cele mai importante se referă la montarea de parapeţi de protecţie, balustrade şi realizarea marcajelor rutiere. Hăuri adânci se cască pe marginea drumului, iar şoseaua este presărată de curbe periculoase, mai ales în partea de drum din Prahova. Muncitorii lucrează şi acum la fundaţiile parapeţilor.

De asemenea, de pe întreg drumul lipsesc indicatoarele prin care să fie semnalizată intrarea, desprinderea drumului în zona Cabanei Dichiu, curbele periculoase sau restricţiile de viteză. Pe şosea a fost turnat doar primul strat de asfalt.

De altfel, cel puţin în teorie, Transbucegi este „Şantier în lucru“, iar accesul este interzis tuturor autovehiculelor. În teorie, pentru că drumul este deja foarte aglomerat cu maşinile turiştilor, scutind drumul cu telecabina până la Babele, dar şi timpul pierdut la instalaţia de transport pe cablu.

Din punctul de vedere al Poliţiei Rutiere, drumul nu este deschis circulaţiei şi nu există, nu este clasificat, atât timp cât este în şantier, iar lucrările nu au fost definitivate“, ne-a spus Ştefan Crivăţ, şeful Poliţiei Rutiere Prahova, venit la pre-recepţia de joi a drumului. Situaţia are şi o parte bună. Şoferii nu pot fi amendaţi atât timp cât drumul nu există oficial.

Data avansată pentru finalizarea lucrărilor, începute în urmă cu aproximativ trei ani, este 31 august. Şoseaua va da atunci o probă de foc, când la Crucea Caraiman este programată o manifestare dedicată Limbii române, dar şi pentru inaugurarea drumului, la care sunt aşteptaţi aproximativ 5.000 de participanţi. Majoritatea va urca spre Cruce pe Transbucegi.

De reţinut este şi faptul că autocarele şi maşinile cu masa peste 7,5 tone nu vor avea acces pe acest drum, din cauza îngustimii şoselei. Pe alocuri, este nevoie ca şoferii care coboară spre Sinaia să staţioneze pentru a da prioritate celor care urcă. Partea carosabilă are o lăţime cuprinsă între 4 şi 5,50 metri.

În ciuda, încă, a dezavantajelor, atuu-rile Transbucegi sunt de netăgăduit: peisajele spectaculoase rivalizează cu orice zonă de munte din Elveţia, aerul este limpede şi tare, curat şi ozonificat, punctele de belvedere sunt amplasate strategic, iar zona este o mostră de sălbăticie, presărată cu stâne şi numeroase turme de oi, vaci şi măgăruşi.  

Proiecte pentru drumul spre Babele şi Piatra Arsă

Cel mai simplu mod de a ajunge pe cea mai nouă şosea din munţii României este din DN 1, la intrarea în Sinaia. Dacă veniţi dinspre Bucureşti, faceţi stânga la indicatorul către drumul Sinaia – Târgovişte (DN 71) sau spre  Cabana Cuibul Dorului. Părăsiţi curând DN 71, chiar înainte de Cabana Cota 1000. Locul este semnalizat deocamdată doar de indicatorul spre Hotel Peştera, dar în zonă vor fi montate curând indicatoarele rutiere necesare.

De aici începe Transbucegi, şoseaua de 16 km (6 km în Prahova, 10 km în Dâmboviţa) care trece pe lângă Cabana Cuibul Dorului, locul unde se termina asfaltul, urcă Şaua Dichiului, coteşte în dreapta pe lângă Cabana Dichiu, apoi traversează Platoul Bucegi şi se opreşte la 1 km de Cabana Piatra Arsă şi alţi aproximativ 4 kilometri de Cabana Babele.

Spre cele două cabane există drumurile cunoscute, dar acestea nu sunt asfaltate, spre Cabana Babele pentru că zona face parte din rezervaţia naturală, iar spre Cabana Piatra Arsă pentru că drumul de piatră nu a fost încă clasificat, urmând să devină DJ 713 B. Acesta va face obiectul unui proiect separat de asfaltare, în faţa cabanei urmând să fie amenajată şi o parcare cu 250 de locuri.

Drumul de 4 kilometri spre Babele, din locul unde se termină Transbucegi, poate fi parcurs doar pe jos în aproximativ o oră. Autorităţile din Prahova şi Dâmboviţa, ambele implicate în aceste proiecte de drumuri, au discutat despre posibilitatea de a asfalta şi şoseaua spre Babele, lucru deocamdată incert din cauza catalogării zonei ca rezervaţie naturală.

Până în urmă cu puţin timp, drumul putea fi parcurs cu maşini de teren, dar acum oricine riscă să se aventureze cu maşina spre Babele riscă amenzi de câteva sute de lei. Jandarmii patrulează în zonă şi sunt foarte vigilenţi cu orice încercare de a intra în rezervaţie cu maşinile.

Transbucegi a costat 54 de milioane de lei. Până acum au fost cheltuiţi 38 de milioane pentru asfaltarea propriu-zisă, urmând ca restul banilor să meargă pentru aşa-zisele lucrări de artă, adică parapeţi, indicatoare etc. Banii au venit de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), iar proiectul a fost demarat în urmă cu trei ani, pe timpul când Elena Udrea era la conducerea MDRT.


Vă mai recomandăm

VIDEO Transbucegi: aventuri pe „Drumul lui Udrea“

VIDEO Cum arată TransBucegi, drumul care ajunge la Babele şi Sfinxul, minunăţiile Dâmboviţei

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite