„Victor Petrescu – 80”, expoziţie foto-documentară la Muzeul de Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
victor petrescu

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească" Târgovişte şi Biblioteca Judeţeană “Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, organizează marţi, 7 septembrie, evenimentul “Victor Petrescu – 80”, ce va avea loc la Muzeul de Istorie.

Programul evenimentului, care începe la ora 11.00, include o expoziţie foto-documentară şi lansarea volumului “O viaţă printre cărţi”. 

Victor Petrescu s-a născut la Jariştea, în judeţul Vrancea, la 16 august 1941. Format la Universitatea din Bucureşti, în promoţia de absolvenţi a anului 1965, a început prin a preda limba şi literatura română la Văcăreşti şi Târgovişte până în 1968, când a devenit inspector la Comitetul pentru Cultură şi Artă al Judeţului Dâmboviţa (1968-1970). 

Rămâne unul din animatorii culturii, pentru totdeauna, fie ca muzeograf la Muzeul Judeţean (1970-1972), fie, mai ales, ca director, vreme de mai multe decenii, al Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa (din 1972 până la pensionare în 2008).

În afară de această vocaţie de animator cultural, o are şi pe aceea a prieteniei, a asocierii, a colaborării. Pe parcursul mai multor decenii Victor Petrescu s-a asociat pentru schimb de idei, realizare de lucrări şi editare a periodicelor în bibliologie, cu intelectuali din mai multe generaţii (Dan Simonescu, Serghie Paraschiva, Ilie Dragomir, Cornel Albuleţ, Ştefan Ion Ghilimescu, Mihai Oproiu, Constantin Manolescu, Doina Banciu, Gheorghe Buluţă, Emil Vasilescu, Mihai Stan, George Coandă, Octavian Mihai Sechelarie, Sultana Craia, Erich Agnes). 

Distins cu numeroase diplome şi premii la nivel local şi naţional de-a lungul întregii cariere: membru de onoare al Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” (2001), ordinul „Meritul Cultural în grad de cavaler” (2004), diplomă de excelenţă a Bibliotecii Naţionale a României (2006), ceţăţean de onoare al municipiului Târgovişte (2007), distins cu „Crucea Valahă” a Arhiepiscopiei Târgovişte (2009), diploma „Opera Omnia” a Asociaţiei Bibliotecarilor din România (2010), Victor Petrescu este una dintre notabilităţile intelectuale ale Târgoviştei, mereu prezent cu vorba şi cu fapta în comunitate.

Evenimentul se desfăşoară în concordanţă cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV -2.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite