UNDE DESCĂRCĂM GUNOIUL? Operatorii care colectează şi depozitează gunoiul în Dâmboviţa se ceartă pe sume de miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Dâmboviţa stă pe un butoiu urât mirositor, care dacă ar exploda, ar produce haos în toate localităţile, inclusiv în Municipiul Târgovişte. Firma care a luat în concesiune gropile de gunoi de la Aninoasa şi de la Titu a decis să nu mai primească resturile menajere de la firmele colectoare din localităţi pentru că nu şi-a mai încasat drepturile băneşti din luna martie a anului trecut. Astăzi, zeci de maşini pline cu

“Nu au acces la depozit pentru că sunt mai restanţe la plată din partea firmei Supercom. S-au făcut plăţi până în martie 2011. Noi suntem în ianuarie 2012. O astfel de activitate costă. Am ajuns în situaţia în care nu avem bani pentru utilităţi, pentru salarii, pentru motorină”, a declarat Dumitru Călinescu, director Eurogaz Prescom, firma concesionară a celor două gropi de gunoi din judeţ.



Neînţelegerile dintre firma concesionară, Eurogaz Prescom şi firmele colectoare, Supercom şi Direcţia de Salubritate din cadrul primăriei Târgovişte au atins punctul culminant în această după-amiază când zeci de maşini de gunoi au fost oprite la rampă din cauza întârzierilor de plată.



“Mă afectează şi pe mine pentru că am maşinile direcţiei la rând acolo. Se pare că operatorul rampei de gunoi face un abuz de putere. Rampa nu este proprietatea dumnealui. Este un concesionar al acestei gropi. Din câte ştiu eu, Supercom plăteşte o cotă parte de câte ori primeşte bani de la Consiliul Judeţean pentru că nici dumnealor şi nimeni din lumea asta nu are facturile încasate la zi. Cu gunoiul nu ne jucăm. Îmbolnăvim lumea în oraş. Trebuie să găsim o soluţie”, spune Dănuţ Badea, directorul Direcţiei de Salubritate din cadrul primăriei.



“Să nu se joace cu CJ-ul”

Problema colectării, transportului, depozitării şi prelucrării  deşeurilor solide din judeţul Dâmboviţa revine Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). ADI a mandatat să se ocupe de această problemă, în numele celor 89 de localităţi, Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Instituţia a încheiat la rândul ei, două contracte cu cei doi mari operatori. Vicepreşedintele instituţiei atacă dur “neînţelegerile” dintre Supercom şi Eurogaz Prescom şi îi ameninţă cu rezilierea contractelor.



“Îi reamintim lui Eurogaz Prescom, că în contractual de concesiune încheiat cu ADI, prin CJ, riscul de neîncasare şi l-a asumat integral fără drept de a întrerupe activitatea de la groapă. Să nu se joace cu CJ pentru că nu ne interesează diferendele dintre ceilalţi operatori. Ei trebuie să îşi resolve între ei problemele”, a declarat av. Marin Antonescu, vicepreşedintele CJ Dâmboviţa.

Oamenii sunt de vină

Mai în glumă, mai în serios, oamenii de rând sunt de vină pentru neînţelegerile dintre operatori. Mai excat, taxa de habitat, taxa de gunoi instituită de ADI, nu a fost plătită la timp de către toţi cetăţenii. “ În cazul de faţă, se face plata prestaţiei prin colectare, prin taxa de habitat, de la toţi locuitorii judeţului. Pot interveni sincope. Există întârzieri în plată”, a mai spus Antonescu. El este convins că cel mai târziu, mâine de dimineaţă, operatorii vor reveni la gânduri mai bune şi îşi vor relaua activitatea.

image
image
image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite