Traseul de iarnă spre Vârfu Omu, „vedeta” Bucegilor. Avertismentul salvamontiștilor pentru turiști VIDEO

0
Publicat:

Munții României oferă priveliști de vis, la această oră, după mai multe zile în care a nins consistent la înălițimi mari. Mulți iubitori ai muntelui și-au făcut deja curaj să urce pe traseele care duc înspre obiectivele turistice cunoscute.

FOTO: Munte energie pura / Facebook
FOTO: Munte energie pura / Facebook

Un astfel de traseu de iarnă este cel care duce spre Vârful Omu, pe deasupra Cerdacului - un traseu de dificultate medie, care oferă o priveliște uimitoare asupra Munților Bucegi.

Traseul începe de la Cabana Babele și urcă pe platoul Bucegilor, până la Șaua Sugarilor. De aici, traseul se desprinde de traseul de vară și urcă pe creasta Cerdacului, până la Vârfu Omu. Este marcat cu bandă galbenă și are o lungime de aproximativ patru kilometri. Durata de parcurgere este de aproximativ două ore și 30 de minute, în funcție de condiția fizică a drumețului.

Sura video: Munte energie pura / Facebook

Iarna, această drumeție necesită echipament, inclusiv crampoane și piolet. De asemenea, este important ca turiștii să fie atenți la pericolul de avalanșă, mai ales în cazul în care zăpada este mare.

Sfaturile salvamontiștilor

Distanța Babele-Vf. Omu poate fi parcursă la pas lejer. Până la Cerdac, găsim două poteci spre Omu, una de vara și altă de iarnă. După ce lăsați în urmă Sfinxul, urmează Colții Morarului, iar a treia etapă, și cea mai solicitantă, este cea care ne apropie de cabana Omu.

Aproape toate traseele spre Vârful Omu sunt închise pe timp de iarnă din cauza riscului de avalanșă, dar pot fi parcurse în această perioadă doar cu echipament adecvat și doar atunci când condițiile meteo și din teren o permit.

Salvamontiștii îi îndeamnă pe turiști să consulte buletinul meteorologic și starea vremii înainte să pornească la drum.

„Turiștii trebuie să sune înainte de a urca, pentru a se informa asupra stării vremii. De asemenea, ei trebuie să fie echipați corespunzător, pentru că acolo sus vremea se schimbă radical de la minut la minut, iar diferența dintre viață și moarte o face tocmai echipamentul”, spune Ștefan Deaconescu, șeful Salvamont Dâmbovița.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite