Locul din România cu temperaturi de iarnă în plină caniculă. „E bine că la voi acolo sus nu a ajuns încălzirea globală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La peste 2.500 de metri, în Munții Bucegi, „aerul condiționat” merge la turație maximă. Când orășenii se sufocau la peste 35 de grade, la Vârful Omu termometrul nu sărea de două grade Celsius în plină zi.

Temperaturi negative la Vârful Omu, în plină zi. FOTO Sergiu Olteanu / Facebook
Temperaturi negative la Vârful Omu, în plină zi. FOTO Sergiu Olteanu / Facebook

Temperaturile au scăzut în toată țara din cauza unui val de aer polar care traversează România. Cu toate acestea, la Vârful Omu temperaturile sunt apropiate de zero grade chiar și la orele amiezii.

În restul țării, cele mai scăzute temperaturi au fost înregistrate în Cluj, acolo unde mercurul a scăzut până la minus un grad, în dimineața zilei de 28 iulie.

Se încălzește în majoritatea regiunilor

Meteorologii anunță că sâmbătă, 29 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate faţă de ziua precedentă, astfel că vremea va deveni călduroasă în majoritatea regiunilor, dar cu precădere în cele sudice.

Vremea se va încălzi în perioada următoare în majoritatea regiunilor, dar în special în cele sudice. Canicula va fi însoțită de ploi, descărcări electrice, iar în unele zone va cădea și grindină.

Valorile termice vor fi mai ridicate faţă de ziua precedentă, astfel că vremea va deveni călduroasă în majoritatea regiunilor, dar cu precădere în cele sudice. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în special după-amiaza şi seara, în Maramureş şi pe arii restrânse în Crişana, Transilvania şi Moldova.

Cu totul izolat cantităţile de apă vor depăşi 15...20 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. În celelalte regiuni, probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi redusă. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 de grade în Maramureş şi 34 de grade în Oltenia, Muntenia şi Banat, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 grade în estul Transilvaniei şi 21...22 de grade în Dealurile de Vest şi pe litoral.

Averse și descărcări electrice la munte

Valorile termice vor fi mai ridicate la munte faţă de ziua precedentă, apropiindu-se de cele normale caracteristice perioadei.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în special după-amiaza şi seara, când vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă duratã ale vântului, local în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali şi izolat în restul zonei montane. Cu totul izolat cantităţile de apă vor depăşi 15...20 l/mp şi vor fi condiţii de grindină.

Noaptea de joi spre vineri a înregistrat recorduri negative la 16 staţii meteo astfel:

– Băile Herculane (9.7 față de 11 grade)

– Blaj (8.5 față de 9 grade)

– București – Băneasa (10 față de 10.1 grade)

– Câmpulung (6.4 față de 6.5 grade)

– Dedulești (7.4 față de 10 grade)

– Pătârlagele (8.6 față de 9.8 grade)

– Penteleu (4.3 față de 6 grade)

– Petroșani (6.2 față de 6.4 grade)

– Ploiești (9 față de 10 grade)

– Sărmașu (8.6 față de 8.7 grade)

– Slatina (10 față de 11.6 grade)

– Stolnici (8.3 față de 9.5 grade)

– Târgoviște (8.8 față de 9.6 grade)

– Târgu Mureș (8.4 față de 9 grade)

– Turnu Măgurele (11.2 față de 12.3 grade)

– Videle (11.2 față de 11.4 grade).

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite