Târgovişte: Nicu Tamaş pregăteşte campioni într-o grotă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicu Tamaş nu şi-a început cariera de sportiv în ringul de box, ci pe salteaua de lupte, sub îndrumarea profesorului Seidamet Aszis. „În 1968, profesorul Tincău Ioan din Arad a înfiinţat secţia de box în cadrul clubului Metalul Târgovişte. Copil fiind, când am văzut ringul, m-am hotărât să practic acest sport”.

Tamaş îşi aminteşte că profesorului de lupte nu i-a picat bine această schimbare de disciplină şi a încercat să-l convingă pe arădean să nu-l primească la box: „Ce faci tu cu ăsta, că nu e bun”, i-ar fi spus Aszis lui Tincău. „L-am rugat să mă primească şi i-am promis că, într-un an, o să câştig o medalie, lucru pe care l-am şi făcut. La 15 ani, am obţinut bronzul la naţionale”, îşi aminteşte Tamaş, care mai târziu avea să câştige şi medalia de aur, la juniori, pentru clubul Voinţa Târgovişte.

S-a retras la numai 22 de ani

Deşi avea în faţă o carieră frumoasă, Nicu Tamaş a fost urmărit de ghinion. La 22 de ani, după un loc 6 în finala Campionatului Naţional de seniori de la Constanţa, Nicu Tamaş a fost forţat să renunţe la box, în urma unui accident regretabil.

„Mi-am tăiat tendoanele de la mâna dreaptă şi nu mai aveam cum să boxez. Atunci am hotărât să devin antrenor”, spune Tamaş, care în 1978 a absolvit şcoala de antrenori de la Bucureşti şi de atunci se ocupă de sportivii de la Oţelul Târgovişte.

Condiţii de pregătire mizerabile

În 31 de ani, de când antrenează boxerii din Târgovişte, Nicu Tamaş a adus Târgoviştei zeci de medalii, la juniori, tineret şi seniori. Numai în 2009, sub îndrumarea sa, Gabriela Bold a obţinut medalia de aur la tineret, categoria 66 de kg şi va participa la campionatele mondiale din luna octombrie, Andreea Mihai a câştigat argintul la 75 de kg, iar Carmen Raluca s-a clasat a treia, la 51 de kg.

La masculin, Niculae Marius a ocupat ultima treaptă a podiumului la campionatul naţional de juniori, categoria 66 de kg. Toate acestea în ciuda condiţiilor mizerabile în care se pregătesc pugiliştii din Târgovişte. Sala de antrenament a clubului este improvizată într-un cămin şcolar, sacii de box sunt lipiţi cu scotch, mănuşile sunt mai „bătrâne” decât sportivii,  duşurile, dacă ar exista ar fi binevenite, iar despre saună sau medicaţie nici nu se poate vorbi.

Adrian Luca este cel care îl va urma

Cel mai mare dintre sportivii pregătiţi de Tamaş este Adrian Luca, de 34 de ani, sportiv cu care lucrează de 22 ani. În acest răstimp, Luca a câştigat 4 titluri de campion naţional la juniori şi tineret, iar la seniori are un palmares demn de olimpiadă: 6 medalii de bronz, două de argint şi două de aur.

„Îmi doresc ca acest sportiv, care s-a sacrificat pentru box şi care nu s-a pricopsit din acest sport să îmi ia locul ca antrenor al clubului”, declară Nicu Tamaş, care consideră că Luca ar fi meritat să fie selecţionat pentru olimpiade sau campionate mondiale, dar „noi suntem un oraş mic. Pe la loturi şi pe la federaţie dacă nu mişti şi nu le dai nimic nu te bagă nimeni în seamă.”

Ce-i place...
Îmi place fotbalul nu pot să pierd niciun meci, sunt un suporter al Universităţii Craiova. De asemenea îmi place sa joc table, cu elevii mei deschid cutia de table şi în tren când plecăm la competiţii.

Ce nu-i place...
Nu-mi plac oamenii turnătorii şi cei care le-nfloresc. Nu-mi plac neserioşii. Domne, când te apuci de-o treabă fă-o cum trebuie!


Întrebări şi răspunsuri:
Care-i diferenţa dintre un boxer şi o fată care practică boxul ?
Fetele sunt mai ambiţioase decât băieţii, dar şi mai duşmănoase. De când antrenez, băieţii nu s-au cerat niciodată între ei, însă fetele din primul an mi-au făcut probleme. Îmi aduc aminte că într-un an, una dintre sportive şi-a închis o colegă pe balcon într-un cantonament la Căciulata.

Care credeţi că va fi viitorul boxului în Târgovişte ?
Sincer, cred că atunci când o să mă retrag se va duce totul de râpă. Dacă cineva nu va ajuta sportul ăsta ne vom lua la revedere de la medalii.


Profil
Născut: 18.06.1954
- Tamaş Nicu
- Antrenor
- Căsătorit 2 copii
- Şcoala de antrenori de la Bucureşti

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite