Stejarul de 1.000 de ani, din Dâmbovița, punct de atracție și pe rețelele sociale. „Am fost călător prin veacuri”

0
Publicat:

Stejarul de 1.000 de ani, din localitatea dâmbovițeană Gheboieni, a devenit un punct de atracție pentru cei care adoră ieșirile în natură. Turiștii pot ajunge acum mult mai ușor la copacul din pădure, grație și unei hărți explicite postate de localnici pe rețelele de socializare.

copacul de 1000 de ani 4 jpeg

La „stejarul de 1000 de ani” se ajunge din DN72 Târgovişte-Câmpulung şi se merge aproximativ 5 kilometri pe un drum forestier, într-o zonă împânzită de sonde petroliere. Informații utile, dar și fotografii ale turiștilor, pot fi consultate pe o pagină de Facebook dedicată.

Legendele locale spun că domnitori precum Neagoe Basarab sau Mihai Viteazul s-ar fi odihnit la umbra stejarului de la Gheboieni, declarat monument al naturii.

Arborele îi atrage ca un magnet pe cei care îşi doresc un colţ de linişte deplină. De exemplu, oamenii cred că le merge mai bine dacă, după slujba bisericească ţinută de Rusalii, prăznuiesc la umbra falnicului copac.

Este un loc foarte puţin cunoscut şi destul de greu de găsit, dar care merită descoperit. Deşi mai colindasem această pădure cu bicicletele, nu ştiam că aici se ascunde acest călător prin veacuri. Am avut norocul de a întâlni pe cineva care ştia de acest loc şi ni l-a recomandat”, spune Victor, un târgoviştean împătătimit de cicclism şi parapante.

Pe stejar era şi o plăcuţă care le amintea turuştilor unde sunt, dar nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu ea.

Pe voi, cei care veţi veni, vă voi primi cu drag la umbra mea, vă voi ocroti de intemperii cu crengile mele îmbătrânite dar încă puternice, vă voi aduce o adiere uşoară cu ajutorul frunzelor mele şi vă voi încânta cu minunatele glăsuiri ale micilor mei oaspeţi înaripaţi ce zi de zi mă fac să mă simt încă tânăr. În schimb nu vă cer decât să mă acceptaţi ca pe un prieten şi să vă fie milă de mine. Am fost călător prin veacuri şi multe şi nenumărate sunt întâmplările ce s-au petrecut sub poalele mele”, este mesajul de pe respectiva plăcuță.

Drumul prin pădure, până la stejar, se paote dovedi destul de nevoios și încâlcit, dar în parcul petrolier din apropiere se află mai mereu cineva care poate da detalii despre locul în care se află copacul.

Oamenii locuui povestesc faptul că în zona respectivă a existat, în trecut, o mlăștină din care acum au mai rămas doar câteva izvoare de apă dulce. Acesta este și unul dintre motivele pentru care copacul a putut ajunge la dimensiunile pe care le are în prezent.

Cert este că nu există date oficiale referitoare la adevărata lui vârstă. Pădurarii spun că nu ar avea mai mult de 250-260 de ani.

Stejarul de 1000 de ani se află într-o pădure care a aparținut familiei boierești Ivănescu. Turiștii au la dispoziție, în apropierea copacului, masă cu bănci.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite