SOLUŢIE: Dâmboviţenii cer statului să asigure terapii gratuite pentru autişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) filiala Dâmboviţa a participat în acest sfârşit de săptămână la Conferinţa Naţională „Terapii şi intervenţii în autism”, desfăşurată la Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti.

Conferinţa a fost organizată de ANCAAR, în parteneriat cu Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism şi compania Houston NPA, cu ocazia Zilei Internaţionale a Conştientizării Autismului – care se marchează pe 2 aprilie.

În programul conferinţei au fost incluse şi prelegerile a două membre ANCAAR Dâmboviţa: psiholog Ileana Cercel, preşedinta asociaţiei şi Mirabela Căloiu, cel mai longeviv voluntar dâmboviţean.

"Ca să ne putem da seama de evoluţia autistului, trebuie să înţelegem problematica autismului. Sunt simptome care se pot păstra chiar dacă se face terapie. Dificultăţile serioase de ordin social persistă: absenţa reciprocităţii şi a reactivităţii sociale adecvate, în cadrul interacţiunii cu colegii de aceeaşi vârstă.



Evoluţia comportamentală a autistului urmează o curbă relativ previzibilă, asupra căreia precocitatea, dar şi gradul de severitate a diagnosticului îşi pot pune amprenta”, a precizat Ileana Cercel.

La rândul său, Mirela Căloiu a atras atenţia că statul ar trebui să asigure copilului acces gratuit la o educaţie corespunzătoare, care să fie conformă cu nevoile copilului.  Spre exemplu, în America, prin Legea Federală, s-a stabilit că terapia în autism este gratuită.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite