Sfinxul şi Babele, disputate în instanţă de judeţele Prahova şi Dâmboviţa

0
0
Judeţul Dâmboviţa a avut câştig de cauza la Judecătoria Târgovişte şi la Tribunalul Dâmboviţa. O decizie total opusă a luat Tribunalul Prahova.
Judeţul Dâmboviţa a avut câştig de cauza la Judecătoria Târgovişte şi la Tribunalul Dâmboviţa. O decizie total opusă a luat Tribunalul Prahova.

În afară de calitatea de capitală regională, cele două judeţe mai au şi alte motive de dispută: Sfinxul şi Babele din masivul Bucegi. Prahova şi Dâmboviţa se luptă pentru cele două monumente naturale în instanţă. Iar de partea fiecăruia stă cel puţin o decizie judecătorească sau administrativă. Până la o soluţie finală, ambele judeţe se promovează cu cele două atracţii turistice aflate în vîrf de munte.

Războiul pentru cele două monumente ale naturii din Bucegi a început secolul trecut. Oficialii din Târgovişte au de partea lor un document al Oficiului de Cadastru, din 1954, act care plasează Sfinxul şi Babele în Dâmboviţa.

„Paşii sunt clari, există un litigiu în instanţă şi trebuie să vedem ce spune instanţa. În plus, există şi un act admnistrativ oficial emis de Oficiul de Cadastru al regiunii, care era la Ploieşti şi spune că Sfinxul şi Babele sunt la Târgovişte”, afirmă Gabriel Boriga, primarul din Târgovişte.

Potrivit Digi24.ro, prahovenii nu recunosc documentul.

„De mic copil părinţii m-au dus pe munte, niciodată nu m-am gândit că ar putea fi această discuţie, unde este Sfinxul sau Babele. Majoritatea materialelor pe care le promovăm apar pozele acolo”, susţine Marius Nicolae, preşedintele Direcţiei de absorbţie a fondurilor europene din Consiliul Judeţean Prahova.

Bătălia în instanţă a început în 2001. Judeţul Dâmboviţa a avut câştig de cauza la Judecătoria Târgovişte şi la Tribunalul Dâmboviţa. O decizie total opusă a luat Tribunalul Prahova. Dosarul a ajuns şi la Judecătoria Cluj, fără chip de împăcare. A încercat asta o comisie comună la nivelul celor două prefecturi. Organismul însă nu a lucrat nici măcar o zi.

„Probabil o să continuăm disputa pentru că suntem într-o fază administrativă, toate documentele din perioada interbelică dau Sfinxul şi Babele ca fiind la noi în judeţ”, susţine Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Înainte de o decizie a instanţei, cele două judeţe au folosit deja imaginile Sfinxului şi Babelor pe mai multe materiale de promovare.

Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite