Sărbătoare. Astăzi îl cinstim pe Sfântul Apostol, întâiul mucenic şi arhidiacon Ştefan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfântul Stefan, sau Stephanus dupa Noul Testament, a fost un diacon elen, primul martir creştin, condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius în cripta bisericii "San Lorenzo  fuori le Mura" din Roma.

În tradiţia creştina se spune că în ziua de Sfântul Ştefan trebuie să ne aducem aminte de cei au au pierit în împrejurari neclare, cei învrăjbiţi trebuie să se împace, iar morţii să fie pomeniţi în fiecare biserică. Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurîri dramatice iar pachetele cu mâncarea de pomana - mancarea rămasă de la Crăciun - trebuie împărţite oamenilor din comunitate.

Se mai spune ca in ziua praznicului este bine sa evitam deplasarile in zone montane si in locuri izolate, care ne pun viata in primejdie.  

In datina ortodoxa se spune ca toti crestinii care se confrunta cu probleme de sanatate sau sunt in plin proces de judecata cu cineva de multa vreme trebuie sa aduca in casa lor o incoana cu Sfantul Stefan pe 27 decembrie. 

O alta traditie spune ca daca ne dorim sa avem spor  in casa si sanatate pentru familie trebuie sa il cinstim pe Sfant de ziua lui cu fapte bune, iar pentru cei certati si invrajbiti este cel mai bun al anului pentru o impacare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite