Risc mare de avalanşă în Munţii Bucegi. Avertizarea meteorologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noaptea de 7 spre 8 ianuarie 2019 a fost cea mai friguroasă noapte din această iarnă
Noaptea de 7 spre 8 ianuarie 2019 a fost cea mai friguroasă noapte din această iarnă

Valul de ninsori din ultimele zile munte a venit cu o nouă atenţionare din partea meteorologilor. La altitudini de peste 1.800 metri este risc de avalanşă în Munţii Bucegi, ca de altfel şi în Masivul Făgăraş.

La munte, în special la altitudini de peste 1800 de metri, sunt aşteptate noi ninsori, fapt care va accentua riscul de producere de avalanşe.

„Declanşarea avalanşelor este posibilă la supraîncărcări oricât de slabe ale stratului existent. Şi la altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă va creşte şi se va menţine uşor instabil, mai ales pe văile cu acumulări mai însemnate de zăpadă. Declanşările de avalanşe sunt posibile la supraîncărcări slabe, pe pantele cele mai înclinate, iar în cazuri izolate pot fi şi de dimensiuni medii”, a anunţat ANM.

În ultimele 24 de ore vremea a fost geroasă. Cerul a fost noros şi pe arii relativ extinse a nins, cu cantităţi mai importante în Carpaţii Meridionali unde s-au depus 10-15 cm de zăpadă proaspătă. Vântul a suflat moderat, cu intensificări de 70-90 km/h pe creste, şi de 40-60 km/h la altitudini intermediare.

Pe arii restrânse s-a semnalat ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură în Munţii Apuseni şi în vestul Meridionalilor. Stratul de zăpadă a crescut cu până la 13 cm în masivul Făgăraş (Bâlea-Lac) şi cu până la 12 cm în Bucegi(Fundata).

La ora 14, acesta măsura 199 cm la Bâlea-Lac, 111 cm la Vf. Omu, 100 cm la Vlădeasa 1400, 91 cm la Păltiniş, 77 cm la Cuntu, 73 cm la Bucin, 71 cm la Semenic, 71 cm la Sinaia, 70 cm la Vf. Vlădeasa, 70 cm la Parâng, 69 cm la Vf. Călimani, 64 cm la Vf. Ceahlău, 63 cm Vf. Ţarcu, 60 cm la Predeal, 36 cm la Fundata şi 24 cm la Vf. Iezer-Rodnei.

Noaptea de 7 spre 8 ianuarie 2019 a fost cea mai friguroasă noapte din această iarnă. În foarte puţine zone din ţară temperaturile au trecut peste pragul gerului. Cea mai joasă temperatură s-a înregistrat la Obârşia Lotrului, în Vâlcea: minus 23 de grade. Frigul va fi prezent şi pe parcursul zilei de marţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite