Platforma COS Târgovişte rămâne industrială. Municipalitatea se opune planului de transformare imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
COS Târgovişte. FOTO: C.S
COS Târgovişte. FOTO: C.S

Tribunalul Dâmboviţa a decis decis pe 30 iunie 2021 dizolvarea COS Târgovişte şi intrarea în faliment a colosului industrial, după ce Guvernul a promis că îl va salva, dar nu a făcut acest lucru.

Primarul Târgoviştei a transmis, recent, un mesaj pentru cei care vor să cumpere clădirile şi terenul combinatului. „Aceea este zonă industrială, niciodată nu voi promova în faţa consiliului local un plan urbanistic zonal în care să se schimbe urbanistic reglementarea din zona respectivă. Cine vrea să se gândească la o altă destinaţie ar face bine să ia în calcul şi poziţia Primăriei Târgovişte, pentru că nu vom permite acolo altceva. Acesta este un mesaj pentru cei care pot achiziţiona activele funcţionale ale COST pentru a face activitate industrială şi pentru a realiza locuri de muncă”, a declarat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Planul de reorganizare a COS Târgovişte propus în octombrie 2019 conţine şi proprietăţile imobiliare ale combinatului. Sunt inventariate construcţiile, terenurile, construcţiile speciale, drumul de acces interior şi valoarea acestora.

Singurul combinat de oţeluri speciale din România a intrat în faliment, la opt ani de când îşi ceruse insolvenţa, magistraţii dâmboviţeni respingând miercuri planul de redresare al companiei care a aparţinut la un moment dat Mechel.

„În temeiul disp. art. 107 alin. 1 lit. C din Legea nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, dispune începerea procedurii falimentului debitoarei COS Târgovişte SA”, se arată în soluţia dispusă miercuri.

Magistraţii au mai dispus:

- dizolvarea societăţii debitoare si ridicarea dreptului de administrare al acesteia;

- notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor si Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, pentru efectuarea menţiunii, precum si publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă;

- fixează termenul limită pentru depunerea cererilor creanţelor născute în cursul procedurii la 13 08 2021;

- fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea si comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la 27 08 2021;

- fixează termenul limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute in cursul procedurii la 10 09 2021;

- fixează termenul limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 30 09 2021. Acordă termen pentru continuarea procedurii la 19 10. 2021.

COS Târgovişte FOTO: C.S

cos targoviste

Potrivit informaţiilor publicate miercuri de profit.ro, Planul de reorganizare modificat şi completat, votat de creditori, dar respins acum de instanţă, prevede "începerea de urgenţă a procedurii de vânzare prin licitaţie publică a activului funcţional COS Târgovişte prin transfer de active (activitate)". Suma încasată din vânzare ar urma să fie folosită pentru plata datoriilor bugetare către ANAF, în cuantum de peste 200 milioane lei. 

DEER a cerut "deschiderea procedurii falimentului faţă de COS Târgovişte SA ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor de plată privind creanţa curentă în sumă de 3.255.350,39 lei".

COS Târgovişte, aflat de aproape 8 ani în insolvenţă, este singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel şi este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acţiuni.

Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov. Cel mai mare creditor al combinatului, care a şi propus modificarea planului de reorganizare, este offshore-ul cu acţionariat necunoscut Alphard Financial Corp. din Insulele Virgine Britanice, ce deţine creanţe totale de aproape 254 milioane lei asupra COS Târgovişte.

Aproape toţi salariaţii COS Târgovişte au fost concediaţi, ca urmare a opririi producţiei, fiind păstraţi doar cei necesari continuării procedurii de insolvenţă, ţinerii în funcţiune a reţelelor de utilităţi şi conservării echipamentelor.

Statul a renunţat la „naţionalizarea” combinatului

La finalul lunii noiembrie 2020, ministrul de atunci al Economiei, Virgil Popescu, anunţa că activele funcţionale ale COS Târgovişte vor fi preluate de stat în contul datoriilor la ANAF, de către o societate comercială nou înfiinţată în subordinea Ministerului Economiei, care va prelua inclusiv salariaţii combinatului.

"... Ordonanţa 60, care a fost publicată în Monitorul Oficial (...) va fi aplicată la COS Târgovişte, activul funcţional industrial, ca un tot, va fi preluat în contul datoriilor pe care le are la ANAF. Aştept în cursul săptămânii viitoare, ziua de 2 decembrie, colega mea secretar de stat Nicolescu împreună cu cei de la Politici Industriale se vor întâlni cu lichidatorul judiciar, cu administratorul special, la Târgovişte s-au făcut paşi deja în avans (...), s-au făcut analize şi vă spun că în foarte scurt timp planul de reorganizare va fi modificat în aşa fel încât să poată activul funcţional industrial să poată fi preluat", a spus ministrul Economiei.

Noua societate urma să se înfiinţeze şi să funcţioneze în subordinea Ministerului Economiei şi să preia şi salariaţii de la COS Târgovişte.

"Se va înfiinţa o nouă companie, curată, fără nicio datorie, aici, la Târgovişte, cu acel activ funcţional industrial. Ceea ce e foarte important de ştiut e că în definiţia activului funcţional industrial intră inclusiv transfer de afaceri, ceea ce înseamnă şi dumneavoastră salariaţi, deci nu vorbim că nu veţi fi salariaţi în această nouă societate cu acest activ funcţional industrial şi îl vom repune în circuitul economic într-o nouă companie fără datorii deţinută de Ministerul Economiei", declara atunci ministrul Virgil Popescu.

Acesta spunea că la COS Târgovişte se va fabrica oţel beton necesar în construcţii. Pe întreaga durată a anului 2020, COS Târgovişte a avut sistată activitatea de producţie. În anii anteriori au fost demolate mai multe hale din cadrul combinatului.

În luna februarie 2013, pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL. Tot în 2013 Mechel a anunţat că la Târgovişte se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

Singurul combinat de oţeluri speciale din România a intrat în faliment

Ceartă în coaliţie. Deputatul PNL Gabriel Plăiaşu îl consideră vinovat pe ministrul Economiei (USR) de falimentul COS Târgovişte

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite