Salariaţii COS Târgovişte, fără bani. Peste 1.000 de oameni sunt în şomaj tehnic din luna martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta de intrare în COS Târgovişte Foto C.S.
Poarta de intrare în COS Târgovişte Foto C.S.

Aflat în insolvenţă şi cu salariaţii trimişi acasă, Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte are restanţele salariale. Preşedintele Sindicatului Valahia, Nicolae Dragodănescu, spune că nici administraţia specială de la COS Târgovişte şi nici statul român nu mai ridică un deget pentru a-i ajuta pe oameni.

Nicolae Dragodănescu ia în calcul înscrierea la masa credală, în cazul falimentului COST, pentru restul de datorie. 

„Încă aşteptăm de la cei care au promis că vor finaliza preluarea COS Târgovişte să dovedească faptul că sunt oameni de onoare şi că faptele şi acţiunile lor nu se rezumă acum doar la declaraţii spuse şoptit, de genul <nu vrea Năsui>. Încă aşteptăm dezbatere în coaliţie, dezbatere în parlament, dezbatere în presa publică şi acţiuni concrete care să ducă la un rezultat”, a spus Nicolae Dragodănescu.

Liderul de sindicat adaugă că administraţia de la COS Târgovişte a plătit doar 10% din valoarea totală a ultimelor zile lucrate. „Urmează să ne aşezăm la masa credală cu restul de datorie pe care o mai au la salariaţi, pentru că nu avem altă soluţie. Nu putem să obţinem nicio informaţie de niciun fel. La COS Târgovişte mai lucrează cei de la Resurse Umane, pentru că încă se mai eliberază adeverinţe şi documente doveditoare pentru calitatea de salariat şi mai sunt câţiva angajaţi care urmăresc staţiile de înaltă tensiune, staţiile de apă, îi numeri pe degete”, afirmă Dragodănescu. 

La COS Târgovişte continuă procedura insolvenţei

Soarta COS Târgovişte a fost pecetluită în luna martie a acestui an, iar cei peste 1.000 de salariaţi au intrat în şomaj tehnic. 

Guvernanţii au arătat că pentru repornirea COS şi reintrarea acestuia în circuitul economic este nevoie de aproximativ 20 milioane de euro şi minim 4 luni de muncă, investiţie pe care numai un investitor privat din domeniul metalurgic ar avea capacitatea şi interesul de a pune COS Târgovişte pe picioare în cel mai scurt timp.

De asemenea, pentru revizuirea anuală a autorizaţiei integrate de mediu sunt necesare 29 de milioane de lei, aproximativ 5 milioane de euro.

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, unul dintre giganţii Epocii de Aur, dar şi principalii producători de produse din oţel din România, şi-a anunţat angajaţii că se vor face concedieri colective, în data de 17 iulie. Aproape 1.200 de salariaţi au rămas, de atunci, fără un loc de muncă.

În luna februarie 2013, pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL.

Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

Sindicatul Valahia Târgovişte a precizat în luna iulie că a primit o notificarea de conducerea COS Târgovişte că încetează producţia pe termen nedefinit şi se vor face aproximativ 1.200 de concedieri colective.

Sindicatul Valahia a mai anunţat că a prezentat parlamentarilor de Dâmboviţa situaţia existentă la COS Târgovişte şi le-a cerut sprijinul pentru ca statul român sa-şi convertească creanţa pe care o are la COS Târgovişte, de circa 10 milioane de euro, în acţiuni la COS Târgovişte. Pe întreaga durată a anului 2020, societatea a avut sistată activitatea de producţie.

  

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Falimentul bate la uşa Mechel Târgovişte: datorii uriaşe la ANAF şi reorganizare cerută de o firmă care taie fier vechi

Protest la COS Târgovişte. Salariaţii acuză „relaţii feudale de muncă şi că actuală administraţie nu este interesată de ieşirea din insolvenţă”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite