PE: clarificarea regulilor privind mierea contaminată de polen modificat genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polenul modificat genetic trebuie să fie inclus pe etichetă dacă reprezintă mai mult de 0,9% din miere
Polenul modificat genetic trebuie să fie inclus pe etichetă dacă reprezintă mai mult de 0,9% din miere

În votul de miercuri, Parlamentul a aprobat propunerea legislativă care defineşte polenul ca un constituent natural al mierii, mai degrabă decât ca un ingredient, ceea ce înseamnă că polenul modificat genetic trebuie să fie inclus pe etichetă dacă reprezintă mai mult de 0,9% din miere.

"Discuţia ingredient/constituent a apărut ca urmare a implicaţiilor pentru ce trebuie inclus pe eticheta mierii. Dacă polenul continuă să fie considerat constituent, atunci polenul modificat genetic prezent în miere nu trebuie să fie inclus pe etichetă, deoarece doar organismele modificate genetic care depăşesc pragul de 0,9% trebuie să fie incluse pe etichetă, conform legislaţiei în vigoare. Dacă polenul reprezintă doar aproximativ 0,5% din orice lot de miere, el nu va depăşi niciodată pragul pentru etichetare", a spus raportorul Julie Girling (ECR, UK). Raportul a fost adoptat cu 430 de voturi la 224, cu 19 abţineri.

Parlamentul a respins propunerea comisiei de mediu de a considera polenul modificat genetic ca ingredient şi nu ca un constituent natural al mierii, conform cu hotărârea Curţii de Justiţie din 2011.

Polenul modificat genetic peste pragul de 0,9% din miere

Dacă polenul este definit ca un constituent al mierii, se aplică legislaţia actuală a UE privind etichetele, care spune că organismele modificate genetic trebuie indicate dacă sunt prezente în cantitate mai mare de 0,9% din miere (şi nu din polen).

Claritatea legislativă

Legislaţia actuală nu spune clar dacă polenul din miere este sau nu un ingredient. Curtea de Justiţie a încercat să clarifice acest aspect într-o hotărâre din septembrie 2011, în care polenul a fost definit ca "ingredient" al mierii, producătorii fiind obligaţi să indice "polenul" în lista de ingrediente de pe eticheta produsului. Cu toate acestea, în regulile propuse de Comisie şi aprobate de Parlament miercuri, polenul este definit ca un constituent al mierii, nu ca un ingredient.

Ce urmează

Raportorul a primit un mandat din partea plenului să înceapă negocierile cu preşedinţia greacă a Consiliului în scopul de a ajunge la un acord în prima lectură.

polen

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite