„Obârşia Ialomiţei“, a doua cea mai înaltă cascadă din România şi cea mai spectaculoasă din Carpaţii Meridionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada "Obârşia Ialomiţei". FOTO: bloguldecalatorii.ro
Cascada "Obârşia Ialomiţei". FOTO: bloguldecalatorii.ro

Judeţul Dâmboviţa oferă unele dintre cele mai spectaculoase forme de relief din ţară. Pe lângă minunatele „sculpturi” realizate de natură, Babele şi Sfinxul, Munţii Bucegi ai judeţului Dâmboviţa mai dispun de o sumedenie de cascade care mai de care mai interesante.

Cea mai spectaculoasă este Cascada „Obârşia Ialomiţei”, cea mai înaltă cascadă din Carpaţii Meridionali şi a doua de pe suprafaţa României în cea ce priveşte înălţimea căderii de apă, de pe 100 de metri. Cascada „Obârşia Ialomiţei” este situată în Valea cu acelaşi nume, în apropierea Vârfului Omu.  

Valea Obârşiei este o vale de origine glaciară, formată din două căldări, una inferioară şi una superioară, despărţite una de alta printr-un prag, loc în care s-a format cascada. Din acest loc izvorăşte râul Ialomiţa. De-o parte şi de alta, cascada primeşte o serie de torente de înclinaţie mare, care dau versantelor Obârşiei şi Doamnelor înfăţişarea de mici abrupturi.

Pentru cei care vor să rămână peste noapte, în zonă există cabana Omu, dar şi staţiunea Buşteni.

Iubitorii sporturilor montane nu au cum să se plictisească întrucât în regiune există posibilitatea închirierii de ATV-uri, încă de la poalele munţilor. De asemenea, plimbările cu telecabina întregesc farmecul plimbărilor montane.

obarsia ialomitei

Cum ajungeţi la Cascadă:

Va trebui să urmati traseul marcat cu albastru de la hotel Peşera spre Vârful Omu. Cascada este străjuită în stânga de Munţii Obârşia şi în dreapta de Culmea Doamnele.  

SURSA VIDEO: www.travelinfinit.ro

SURSA FOTO: bloguldecalatorii.ro

   

obarsia ialomitei
obarsia ialomitei
obarsia ialomitei
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite