Petiţia online de împiedicare a construirii unei biserici în Parcul Natural Bucegi a ajuns şi la Comisia de Mediu din Parlamentul European
0Aproape 19.000 de persoane au semnat petiţia online pentru a împiedica punerea în aplicare a hotărârii Consiliului Local Buşteni care dă dreptul Arhiepiscopiei Bucureştilor să construiască o biserică la peste 2.200 de metri, în Parcul Natural Bucegi. Semnatarii petiţiei consideră că un aflux mare de oameni şi de maşini ar dăuna zonei protejate şi ar strica farmecul platoului Babele.
“Am observat o ştire pe internet şi am fost uimit că cineva poate să nu respecte legea. Aceasta este şi ideea acestei petiţii pe care am pornit-o, respectiv nerespectarea legii. Parcul Natural Bucegi este o zonă protejată, apărată de nişte legi speciale. În legile respective se spune clar: cât se poate construi, de către cine şi în ce fel. Prin răspunsul dat Primăriei Buşteni se spune clar de către Agenţia de Mediu Prahova, că în acea zonă, care face parte şi din Sit Natura 2000, că nu se poate construi sub nicio formă. Face parte din zona de management durabil”, ne-a spus Cristin Adrian Petre, iniţiatorul petiţiei.
Până acum, aproape 19.000 de persoane au semnat petiţia online. A fost creată şi o pagina de Facebook - Spune NU construirii noii biserici în Parcul Natural Bucegi - unde au fost publicate mai multe imagini care simulează cum se va umple zona de maşini după apariţia bisericii.

“Noi vrem să păstrăm acea zonă aşa cum este ea. Este zona în care mare parte dintre noi ne-am petrecut ultimii 30 de ani, în fiecare vară sau iarnă. Este absolut strigător la cer ca autorităţi publice din România să nu respecte legea. Asta este şi ideea acestui protest. Nu este în niciun caz un protest de atacare a biserici, aşa cum s-a început să se creadă. Din păcate, Biserica este cea care vrea să construiască acolo. Putea să fie orice şi luam aceeaşi atitudine”, mai spune Cristin Adrian Petre.
Turişti din SUA, Canada sau America de Sud au semnat petiţia online prin care speră să împiedice construcţia bisericii la în Parcul Natural Bucegi. Petiţia a ajuns chiar la Parlamentul European.
“O construcţie acolo ar aduce atingeri grave şi de nereparat în acea zonă, mediu care este protejat de legi speciale. Acel platou al Bucegilor este al tuturor. Inclusiv cetăţeni europeni sunt semnatari ai petiţiei, dar şi din SUA, Canada, America de Sud. Oamenii rezonează. Nemulţumirile lor sunt puternice legate de acest proiect. Am trimis petiţia noastră şi către Comisia de Mediu de la Parlamentul European ş ieri am terminat de redactat scrisoarea către Naţioanl Geografic pentru mediatizare", adaugă Cristin Petre.

Recent arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, a ţinut o slujbă în locul în care va fi ridicată viitoarea mănăstire. Până atunci, o construcţie provizorie îi va atrage atenţia drumeţului că se afla într-un loc binecuvântat. „Aici, pe munţii Bucegi, loc înalt şi reprezentativ, pentru totdeauna este un altar deschis spre cer. Cerul aşa cum vedeţi se odihneşte pe umerii pământului, iar pietrele grăiesc”, a spus ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
În zona Babele sunt în acest moment alte şase mănăstiri: Caraiman şi Sfânta Treime în Buşteni, Cota 1000 şi Sinaia, Runcu şi Peştera. Pentru noua construcţia au fost acordaţi 3.000 de metri pătraţi pe care se vor amenaja spaţii verzi şi clădiri conexe. “Oare ce sunt acele clădiri conexe, oare cum arealul va mai putea fi la fel. Caprele care sunt pe versantul prahovean vor mai fi în zonă? Flora din zonă oare va mai fi la fel? Atingerea va fi distrugătoare şi ireparabilă. Dacă nu primim răspunsuri legale din partea autorităţilor vom organiza proteste”, a mai spus iniţiatorul petiţiei.