Cele mai frumoase cabane din Prahova. Locurile în care te conectezi la energia Bucegilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabana Mălăieşti este localizată într-un cadru alpin spectaculos. FOTO Adevărul Ploieşti
Cabana Mălăieşti este localizată într-un cadru alpin spectaculos. FOTO Adevărul Ploieşti

Cabana Mălăieşti, Cabana Diham şi Cabana Piatra Arsă se numără printre cele mai vechi şi mai frumoase cabane din Prahova. Chiar dacă nu au confort de cinci stele, sunt frecventate de mii de turişti care vor să se conecteze, într-o linişte deplină şi o frumuseţe nepământeană a peisajelor, cu forţa misterioasă a Bucegilor

Traseele foarte circulate din jurul staţiunilor de pe Valea Prahovei sunt, în general, unele uşoare, aşa că, măcar o dată în viaţă trebuie încercat şi drumul spre cabana Mălăieşti, unul de o frumuseţe tulburătoare. Este un traseu pentru turişti cu o condiţie fizică bună pentru că muntele va fi luat în piept de multe ori, iar un bagaj prea greu sau pregătirea fizică şi psihică insuficiente vă pot întoarce din drum.

Traseul pleacă din Buşteni, Valea Cerbului, unde sunteţi la 925 m şi trebuie să parcurgeţi un traseu cu diferenţă de nivel de 850 m între Buşteni – Plaiul Munticelul – Poiana Coştilei (1360 m) – Pichetul Roşu (1445 m) – La Prepeleac (1750 m) – Mălăieşti (1720 m). Marcajul este cu triunghi roşu şi trebuie să vă aşteptaţi la un drum de 5-6 ore. Iarna traseul este foarte periculos şi dificil pe porţiunea Pichetul Roşu – Mălăieşti.

La tot pasul pe traseu, verdele ireal al peisajelor alpine, foşnetul pădurilor, susurul apelor care izvorăsc de peste tot, albul zăpezii de pe creste, „marea de pădure“ răsplătesc efortul drumeţilor. Zona este plină şi de potecile ciobanilor, frecventate doar de localnici şi alpinişti expermentaţi. Pe drum nu este exclus să vedeţi urşi sau capre negre, dar şi câini imenşi de la stânele din zonă.

La final de drum, la cabana Mălăieşti, situată pe versantul nordic al Munţilor Bucegi, în Valea Mălăieşti, într-un cadru alpin spectaculos, cu sângele primenit de aerul rece, dar cu picioarele grele, turiştii vor fi răsplătiţi cu cele mai bune ciorbe la cazan, ceai de mentă şi, cu siguranţă, cea mai delicioasă bere rece, cărată, pe acelaşi traseu pe care turiştii şi-au testat limitele, de caii puternici de munte ai cabanierilor. Turiştii care au de gând să înnopteze la cabană nu trebuie să se aştepte la condiţii de cinci stele. Cabana Mălăieşti are 100 de locuri de cazare în dormitoare comune cu priciuri şi doar câteva în camere, la preţuri modice, 25-30 de lei.

traseu busteni malaiesti foto dana mihai

Nu există curent electric, iar serile sunt luminate doar de focurile de tabără ale turiştilor care nu se opresc din cântat întreaga noapte. Şi mâncarea pregătită la cabană este foarte ieftină, dar extraordinar de bună, iar vara este recomandat să faceţi rezervare din timp, dacă aveţi de gând să rămâneţi peste noapte. Şi încă o precauţie pentru cei care nu sunt obişnuiţi cu regulile muntelui:ascultatul manelelor este interzis la Mălăieşti!

De la cabana Mălăieşti un traseu se îndreaptă spre Omul, străbătând căldările glaciare ale văii. Vârful muntos ca şi întreaga zonă, de altfel, a fost asociat cu vechii daci şi existenţa, pe acest loc, a unui vechi sanctuar plin de energii speciale, vindecătoare.  

Tot de la cabana Mălăieşti un traseu se îndreaptă spre Padina Crucii pe care o traversează pentru a ajunge în căldarea superioară a văii Ţigăneşti, de unde poteca urcă muntele Ţigăneşti spre vârful Scara.

Un traseu accesibil în toate anotimpurile, care străbate zona de la izvoarele râului Glăjerie este Pichetul Roşu – cabana Diham, care se întâlneşte cu traseul cabana Poiana Izvoarelor – cabana Diham.

De la Diham se poate coborî şi spre Râşnov, astfel că întoarcerea spre casă poate însemna un alt traseu, la fel de spectaculos.

Cabana Diham, accesibilă atât iarna cât şi vara

Dacă preferaţi o destinaţie oarecum clasică, alegerea nu poate fi alta decât Cabana Diham. Este situată la 1.320 de metri, la marginea unei poieni largi de sub Măgura Cenuşie, unde vă puteţi odihni într-o linişte deplină sau de unde puteţi pleca în explorări ale împrejurimilor sau în excursii mai dificile pe abruptul nordic al Bucegilor. Iarna, cabana se transformă în bază pentru practicarea schiului fond.

În ceea ce priveşte cazarea, capacitatea este de 87 de paturi, în camera cu 2-6 locuri şi dormitoare comune, care dispun de apă curentă şi electricitate. Preţurile sunt tot unele modice, 25-30 de lei de persoană. Puteţi mânca foarte bine la bufetul şi cantina-restaurant deschise permanent.

cabana diham foto dana mihai

Puteţi ajunge la cabană din Buşteni, pe poteca marcată cu triunghi albastru pe la Căminul Alpin (alt. 925 m), cabana Gura Dihamului (alt. 987 m) pînă la cabana Diham, durata 3 – 4 ore sau potecile marcate cu bandă roşie şi triunghi roşu, descrise pentru cabanele Mălăeşti şi Poiana Izvoarelor, pînă la Pichetul Roşu. De la Pichetul Roşu (alt. 1445 m) se coboară pe poteca marcată cu punct roşu pînă la cabana Diham. Durata este tot de 3 – 4 ore.

La Diham se ajunge şi pe trasee din Predeal şi Azuga.

Cabana Piatra Arsă, acces facil şi cu maşina

Pe Muntele Cocora, de pe platoul Bucegi, la jumătatea distanţei dintre Babele şi Cota 2000, la o altitudine de 1950 de metri, se află Cabana Piatra Arsă. Construită în anul 1935, ea a fost transformată ulterior într-o bază sportivă, unde vin în fiecare an numeroşi sportivi în cantonament, însă vă puteţi caza aici şi ca simpli turişti.
Vara se poate ajunge cu maşina pe drumul asfaltat din Sinaia, pe TransBucegi, până în apropierea complexului, sau pe jos, pe numeroase trasee turistice din Sinaia, Buşteni sau Poiana Ţapului.

cabana piatra arsa foto dana mihai

Pe timp de iarnă, cele mai uşoare căi de acces sunt cu telecabina, fie din Buşteni prin Babele, şi apoi un traseu de 2 ore pe platou, fie dinspre Sinaia cu telecabina până la Cota 2000, apoi un traseu de 2 ore pe platoul Bucegilor.

Cabana este deschisă tot timpul anului şi dispune de 140 locuri, în camere cu 2, 3, 4, 8 şi peste 8 paturi, cu grup sanitar, duş, TV, are apă curentă, curent electric şi încălzire cu gaze naturale.

La restaurantul cabanei puteţi mânca cea mai bună brânză de oaie, luată direct de la ciobanii zonei, zacuscă de ciuperci făcută de administratorii pensiunii, pastramă şi multe alte delicatese tradiţionale.

Pe aceeaşi temă

Cele mai frumoase cabane din Dâmboviţa. Locurile în care te încarci cu energie. Judeţul Dâmboviţa nu duce lipsă de cabane frumoase, iar multe dintre ele şi-au păstrat farmecul de altădată. Cele mai frumoase cabane din Dâmboviţa sunt situate în zone pitoreşti, în care te încarci de energie şi sănătate. Printre ele amintim Cabanele Bolboci, Ferma, Valea Şipotului sau Plaiul Domnesc.

Cele mai frumoase cabane din Braşov. Locurile unde te simţi deasupra lumii. Braşovul nu duce lipsă de cabane montane autentice care şi-au păstrat farmecul de altădată. Cabana Postăvaru, Cabana Plaiu Foii sau Cabana Trei Brazi sunt trei dintre cele mai frumoase cabane din Braşov.


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite