Mechel Târgovişte şi-a repornit motoarele. Nu se ştie pentru cât timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mechel Targoviste

Cel mai mare combinat metalurgic din România şi-a repornit activitatea, vineri, în seţia OE2, după aproape trei luni şi jumătate, timp în care salariaţii au fost în şomaj tehnic. La lucru au fost chemaţi aproximativ 1400 de oameni, restul, 550 fiind pe lista de concedieri.

Potrivit liderilor de sindicat, materia primă pe care metalurgistii o au la dispozitie este foarte mică, aproximativ 10.000 de tone de fier, ceea ce le asigură producţie doar pentru o săptămână. Vineri, 15 martie, a fost pornită Oţelăria Electrică OE2: pornire EBT2 şi urmează ca pe 23 amrtie, să fie repornită şi secţia Laminare: pornirea LPM.

“În noimebrie, când s-a oprit procesul de producţie, aşa am fost anunţaţi că deocamdată stăm în şomaj tehnic, e o perioadă mai grea, nu prea sunt comenzi, să treacă puţin de sărbători şi începem. Niciodată nu ne-au spus ce au de gând. Eu am întrebat de nenumărate ori în şedinţele operative. Mereu mi s-a spus începem, începem, începem. Ieri (n.r. luni) au fost chemaţi la seriviciu peste 500 de salariaţi şi au dorit să le înmâneze notificările pentru preaviz. O parte au semnat, dar cei mai mulţi nu au semnat pentru că aceste notificări noi le considerăm că nu sunt în regulă”, a declarat Aurel Vlăsceanu, lider sindicat SLI COS Târgovişte.

În urma situaţiei disperate la care s-a ajuns, muncitorii nu mai speră la nimic bun şi anunţă pentru luni un protest mare pe platoul Prefecturii din Targoviste.

Combinate vândute pe 70 de dolari

La sfârşitul lunii februarie, Mechel a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 52 de euro, companiei româneşti Nikarom SRL, care a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte. Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte a avut în 1990 peste 10.000 de salariaţi, iar în anul 2000 mai erau 5.700 de angajati, în prezent fiind aproximativ 2.000 de angajaţi. Combinatul a fost preluat în 2002 de firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel.

Mechel Targoviste

Din luna decembrie a anului trecut angajaţii Mechel Târgovişte sunt în şomaj tehnic, primind 75% din salariul de bază.

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte avea în 1990 peste 10.000 de salariaţi. Numărul acestora a ajuns în anul 2000 la 5.700, iar acum combinatul mai are aproximativ 2.000 de angajaţi.

Combinatul a fost preluat în 2002 de firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel.

La sfârşitul lunii februarie a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei româneşti Nikarom SRL. Astfel, Nikarom a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite