Investiție verde într-o comună din Dâmbovița: Primar: „Pentru noi e mană cerească. Ceva unic”

0
Publicat:

Primăria Gura Foii din Dâmbovița a reușit să deblocheze avea proiectul parcului fotovoltaic, contestat de mai mulți săteni, proprietari de vaci, care s-au opus pe motiv că animalele nu vor mai avea unde să pască.

Sat de câmpie din România, loc ideal pentru realizarea de energie verde FOTO Arhivă
Sat de câmpie din România, loc ideal pentru realizarea de energie verde FOTO Arhivă

La finele anului trecut, Primăria Gura Foii din Dâmbovița avea milioane de euro pe masă pentru a face un parc fotovoltaic, însă proprietarii de vite au contestat vehement investiția, pentru că parcul urma să se facă pe islazul comunei, ceea ce afecta spațiul de pășunat. 

Acum, însă, sătenii s-au răzgândit și văcuțele care pasc pe islazul comunal din Gura Foii, din Dâmbovița, au devenit compatibili, până la urmă, cu fotovoltaicele.

Vorbim de un proiect de 50 de milioane euro care era la un pas să fie blocat de dragul câtorva văcuțe. Mai mulți săteni din comuna dâmbovițeană Gura Foii s-au arătat inițial deranjați de faptul că edilul din localitate are de gând să concesioneze 50 de hectare din izlazul comunal - care se întinde pe o suprafață totală de 170 de hectare - pentru realizarea unui parc fotovoltaic.

Primarul Radu Nicolae Georgescu, alături de unul dintre investitori SURSA Facebook RNG
Primarul Radu Nicolae Georgescu, alături de unul dintre investitori SURSA Facebook RNG

Dar sătenii par să fi ajuns la gânduri mai bune, iar investiția se va realiza, anunță primarul localității. Administrația locală va încasa 80.000 de euro anual, pe următorii 25 de ani, plus 500.000 de euro - taxa de autorizare.

Am semnat cel mai mare contract de concesiune din istoria comunei noastre. Vom reuși, astfel, să deblocăm proiectele suspendate din lipsă de fonduri. O realizare enormă pentru următorii cel puțin 25 ani care va atrage cu siguranță și alți investitori. Mă bucur enorm că am reușit, în cele din urmă, să aprobăm această colaborare din care avem numai de câștigat. Pentru noi e mană cerească. Ceva unic”, a spus primarul comunei Gura Foii, Radu NIcolae Georgescu.

Anul acesta va fi anul investițiilor majore în Gura Foii, anunță edilul, care a precizat că administrația locală are în derulare proiecte de apă și canal, asfaltări începute în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmbovița în proporție de 50-50%, dar și locuri de joacă. De asemenea, din banii generați de această investiție ar urma să fie cumpărate un buldoexcavator și un microbuz școlar.

Investiția va fi derulată de un grup de investitori coalizați în cadrul unei firme cu sediul în Buzău, printre ei fiind și un fiu al satului.

În cadrul parcului fotovoltaic vor lucra permanent zece persoane, iar problemele tehnice vor fi rezolvate de doi electricieni.

Parcul fotovoltaic de la Gura Foii va produce 1 megawatt/oră/hectar. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite