Văcuțele incompatibile cu fotovoltaicele. Zece săteni se opun unei investiții de 50 de milioane de euro

0
Publicat:

Primăria Gura Foii are milioanele de euro pe masă pentru a face un parc fotovoltaic, însă mai mulți săteni, proprietari de vaci, s-au opus pe motiv că animalele nu vor mai avea unde să pască.

Comuna Gura Foii, județul Dâmbovița FOTO Facebook
Comuna Gura Foii, județul Dâmbovița FOTO Facebook

O investiție în Gura Foii, comună din județul Dâmbovița, în valoare de 50 de milioane euro este, deocamdată, blocată de dragul câtorva văcuțe. Mai mulți săteni din comuna dâmbovițeană Gura Foii s-au arătat deranjați de faptul că edilul din localitate are de gând să concezioneze o parte din islazul comunal pentru realizarea unui parc fotovoltaic.

Motivul este că cele 17 vaci pe care zece săteni le dețin nu vor mai avea unde să pască. Suprafața de care ar fi nevoie pentru parcul fotovoltaic ar fi de 50 de hectare din izlazul comunal, care se întinde pe 170 de hectare.

Câți bani vor veni la bugetul local

Administrația locală spune că investiția de 50 de milioane de euro în centrala fotovoltaică ar putea crește spectaculos bugetul comunei, care este de doar 60.000 de euro anual.

Sătenii spun că nu vor mai avea unde să-și ducă animalele la păscut. FOTO Facebook
Sătenii spun că nu vor mai avea unde să-și ducă animalele la păscut. FOTO Facebook

„De aproape jumătate de an suntem în discuții cu mai mulți investitori privind înființarea unei centrale fotovoltaice de 50 Megawați, o investiție de 50 de milioane de euro pe teritoriul comunei noastre. Localnicii au hotărât să se victimizeze, că vor muri de foame, că au copii de crescut, dar este corect să suferim noi, întreaga comunitate pentru zece oameni?”, spune primarul comunei Gura Foii, Radu Nicolae Georgescu.

Primarul comunei Gura Foii, Radu Nicolae Georgescu. FOTO Facebook
Primarul comunei Gura Foii, Radu Nicolae Georgescu. FOTO Facebook

Investiția în centrala fotovoltaică ar aduce la bugetul comunei, an de an, 50.000 de euro din chirii și taxe, la care se adaugă energie electrică în valoare de aproximativ 30.000 de euro instituțiilor publice ale comunei (primărie, școală, grădiniță, dispensar, iluminat public). Beneficiile s-ar întinde pe următorii 25 de ani, iar la acestea se adaugă 500.000 de euro taxa de autorizație.

„Acești bani ne vor ajuta pe viitor să ne dezvoltăm, să facem proiecte, să terminăm proiectele începute, să cumpărăm utilaje, microbuz școlar etc. Toate, din bani proprii, într-o comună cu un buget anual de 60.000 euro. Sincer, eu m-am bucurat enorm să avem această oportunitate. Crescătorii de animale nu înțeleg evoluția localității, nu vor să vadă beneficiile pentru cei 2.200 de cetățeni și se gândesc doar la beneficiile personale”, a mai spus edilul localității.

Chiar dacă era mai mult facultativă consultarea localnicilor, în chestiunea cedării suprafeței de teren, aceștia au primit asigurări că vor mai avea la dispoziție, pentru hrana animalelor, 12 hectare de pășune: șapte în satul Catanele și cinci la Gura Foii.

Primarul spune că cele două zone sunt suficiente pentru efectivul actual și viitor de animale, a precizat primarul comunei, Radu Nicolae Georgescu.

Energie verde pentru comună

Centrala fotovoltaică pe care ar urma să o realizeze un grup de investitori locali și străini va produce anual aproximativ 50 megawati de energie verde. De asemenea, ar urma să angajeze doar localnici.

„Dacă eu nu mă mișc foarte repede vor investi în altă parte. Angajați vor fi doar oameni din comună, că nu vine nimeni din afară să tundă iarba, să șteargă aparatele pe acolo. E o mare oportunitate pentru noi, pentru că țineam terenurile astea degeaba”, mai spune edilul.

Ce spune legea, în cazul înstrăinării pășunilor

Potrivit legii, pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, având categoria de folosinţă arabil, păşune, vii şi livezi, precum şi pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, situate în extravilan, în baza autorizaţiei de construire şi a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate următoarele obiective de investiţie specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacităţi de producţie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide şi biogaz, unităţi de stocare a electricităţii, staţii de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafaţă de maximum 50 de hectare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite