Invenţia studentului Roca. Pune la treabă nouă roboţei şi asamblează un televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roca Marin, aplicatie asamblare televizor. FOTO: Cirprian Patic
Roca Marin, aplicatie asamblare televizor. FOTO: Cirprian Patic

Un student din Târgovişte, de la specializarea Automatică Avansată, de la Universitatea Valahia din Târgovişte, a realizat o aplicaţie complexă de asamblare a unor televizoare. Proiectul realizat de Marian Roca poartă numele de ABB RobotStudio.

Aplicaţia este una complexă şi, din acest motiv, pentru implementarea în industrie, aceasta trebuie realizată, mai întâi, în mod simulat.  

Scopul aplicaţiei este de a crea o linie complexă de asamblare a unor televizoare, de la o simplă carcasă, trecând prin diferite stadii şi etape de montaj: ecran, butoane, cablaje etc, până la ambalarea lor în cartoane dedicate. 

O serie de nouă roboţi, arondaţi unor benzi transportoare (conveioare) vor lucra simultan, colaborativ şi alternativ în vederea definitivării job-ului pentru care roboţii sunt instruiţi.

„Aplicaţia ABB RobotStudio descrie paşii necesari pentru a creea şi simula cum se poate asambla un televizor, utilizând mediul virtual ABB RobotStudio, prin intermediul a nouă roboţi ABB - patru roboţi IRB 4600, un robot IRB 360, doi roboţi IRB 910sc şi doi roboţi IRB 1200. 

Punctul iniţial al liniei este marcat de punerea pe conveior în ordine rama, ecranul şi scheletul televizorului de către un IRB 4600. 

Pasul următor este descris de momentul în care IRB 360, folosit deseori în situaţii de precizie, montează componetele electronice pe scheletul televizorului. Următorul punct de lucru este locul în care cei doi IRB 910sc prind componentele de schelet prin însurubare”, spune Marian Roca, studentul care a creat această aplicaţie.

Doi oameni simulează tragerea cablajului în spaţiul de lucru următor, televizorul este adus în spaţiul de lucru al omului de către un IRB 4600 şi, la final, este preluat de acelaşi robot pentru a fi pus în flux. Un IRB 1200 verifică, la punctul următor, dacă produsul este defect prin alimentarea televizorului. 

Roca Marin

Aplicaţie asamblare televizor. FOTO: Ciprian Patic

„Următorul spaţiu este cel în care se finalizează produsul prin punerea unui capac pe spatele televizorului de către un IRB 4600, în acelaşi punct un IRB 1200 prinde capacul prin înşurubare iar după această operaţie, acelaşi IRB 4600, mută televizorul pentru împachetare. Împachetarea se realizează în mod automat pe un conveior. Ultimul robot IRB 4600 se ocupă de stivuirea produselor. Această lucrare demonstrează, printer multe altele, că simularea eficientizeză şi rezolvă probleme de analiză şi siguranţă”, mai spune studentul.

 

Linia de ambalare promite să fie una extrem de precisă. „Ar trebui subliniată versatilitatea ridicată oferită de aceste modele de linii/celule flexibile, cu dimensiuni relative reduse şi cu un câmp de lucru limitat, care pot fi capabile să realizeze o mare varietate de aplicaţii industriale cu mare precizie. Ca o cercetare ulterioară, se are în vedere dotarea liniei de asamblare cu o serie de senzori, diverse camere de luat vederi (elemente de inteligenţă artificială) pentru implementarea practicilor folosind viziunea artificială, respectiv comunicarea între mediul Matlab şi roboţii reali pentru sarcini de vizionare automată”, adaugă conf. dr. ing. Paul Ciprian Patic., cadrul didactic ce a coordonat întreaga activitate.

Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică şi Tehnologia Informaţiei, din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte, împreună cu Societatea de Robotică din România, filiala Târgovişte, a organizat, la începutul lunii iunie, a XIV-a ediţie a Concursului tematic ştiinţific studenţesc "Roboţi în acţiune".  

Studenţii au prezentat 23 de lucrări practice din domeniile Roboticii, Mecatronicii, Automaticii şi Informaticii.

Vă mai recomandăm şi:

Robotul care şterge tabla în locul profesorului, invenţia inedită a unei studente din Târgovişte FOTO 

VIDEO Aplicaţiile lor pot salva lumea. Ce invenţii au realizat studenţii de la Universitatea Valahia din Târgovişte

Studenţii şi profesorii din Târgovişte au inventat un microrobot cu care vor participa la concurs internaţional. Reuşita este o premieră pentru România

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite