Robotul care şterge tabla în locul profesorului, invenţia inedită a unei studente din Târgovişte FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenta Rozina Ilinca şi robotul care poate şterge tabla de unul singur. FOTO: Paul Ciprian Patic
Studenta Rozina Ilinca şi robotul care poate şterge tabla de unul singur. FOTO: Paul Ciprian Patic

O studentă de la Universitatea Valahia din Târgovişte, şefă de promoţie, s-a gândit să le facă viaţa mai uşoară profesorilor şi colegilor de clasă. A inventat un robot asemănător aspiratorului, dar cu magneţi, capabil să şteargă singur tabla, băncile şi scaunele din clasă, putând lucra şi pe verticală

Proiectul se numeşte „Dezvoltarea unui sistem inteligent de curăţare a unor suprafeţe. Robot care şterge tabla” şi a fost dezvoltat de Rozina Ilinca, studentă, la specializarea Automatică, anul IV, în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Concursului tematic ştiinţific studenţesc "Roboţi în acţiune", organizat de Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică şi Tehnologia Informaţiei, din cadrul Universităţii “Valahia” din Târgovişte, împreună cu Societatea de Robotică din România, filiala Târgovişte.

Este o aplicaţie care poate fi utilizată atât pentru o exploatare de tip casnic, cât şi la birou, pentru spaţii de învăţământ, training, conferinţe, seminarii etc.

„De fapt, scopul realizării practice este de a curăţa, şterge sau igieniza diferite suprafeţe plane orizontale (parchet, podea, birouri, mese) sau verticale (table de scris). Un robot mobil, solidar cu un burete special, se mişcă în interiorul unui spaţiu predefinit, pe cele două axe X şi Y, realizând operaţia de curăţare/igienizare/stergere, suplinind activitatea omului”, spune Rozina Ilinca.

Robotul care şterge tabla. FOTO

 Studenta Rozina Ilinca şi robotul care poate şterge tabla de unul singur. FOTO: Paul Ciprian Patic

Practic, atunci când robotul lucrează vertical, prinderea şi stabilitatea lui este asigurată de un câmp magnetic.

„Ca o cercetare ulterioară, se poate stabili robotului mobil, din start, un timp efectiv de funcţionare, având, totodată, posibilitatea de a trimite semnale acustice, luminoase operatorului uman când a terminat operaţia, când buretele trebuie înlocuit sau îmbibată substanţa utilizată în job-ul de ştergere/igienizare. De asemenea, se pot stabili o serie de coordinate pentru a restrânge aria de acţiune şi a stabili traiectorii şi direcţii de deplasare”, spune spune conf. dr. ing. Paul Ciprian, organizatorul concursului tematic ştiinţific studenţesc „Roboţi în Acţiune”. 

Cu ajutorul senzorului de distantă/proximitate robotul ţine evidenţa orientării sale pe tablă.

Robotul care şterge tabla. FOTO

Robotul care poate şterge tabla de unul singur. FOTO: Paul Ciprian Patic

”Am creat un robot de căţărat, capabil de a curăţa o placă în mod autonom. Robotul foloseşte magneţi pentru a se lipi de tablă şi se deplasează pe 2 direcţii, utilizând două servo-motoare.  Motoarele sunt controlate cu ajutorul motorului driver L293D şi programat cu ajutorul mediului de programare Arduino, folosindu-se în construcţia robotului Arduino Uno R3. Robotul realizează acţiuni repetitive şi preprogramate într-un mediu controlat”, mai spune Rozina Ilinca.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Aplicaţiile lor pot salva lumea. Ce invenţii au realizat studenţii de la Universitatea Valahia din Târgovişte

Studenţii şi profesorii din Târgovişte au inventat un microrobot cu care vor participa la concurs internaţional. Reuşita este o premieră pentru România

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite