FOTO VIDEO Mai mulţi elevi din Târgovişte lucrează la realizarea lui Max, un „robot umanoid“. „Este folosit mai mult pentru socializare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robotul MAX, alături de unul dintre creatorii lui FOTOGRAFII: GEORGE ENACHE
Robotul MAX, alături de unul dintre creatorii lui FOTOGRAFII: GEORGE ENACHE

Elevii de la Palatul Copiilor din Târgovişte lucrează la un proiect de realizare a unui „robot umanoid“, despre care spun că este capabil să comunice cu omul. Lucrarea a fost deja prezentată la concursuri. Ideea i-a aparţinut lui Stefan Mihnea, elev în clasa a IX-a, care este şi liderul unei echipe de şase copii care lucrează la această invenţie. Robotul e gata în proporţie de 85%.

Echipa este formată din Ştefan Mihnea (coorodnator), David, Izabela, Ana, Eli şi Maria. Cel mai mic membru al echipei este în clasa a V-a. Copiii i-au dat şi un nume robotului - MAX.

robot umanoid max

„Tehnica a evoluat foarte mult în ultima perioadă, iar robotul nostru are ca scop să aducă o mică parte din viitor. Robotul nu va fi doar un asistent pentru o persoană, ci şi un prieten şi un partener. El are un sistem de inteligenţă artificială şi este capabil să vorbească cu oamenii. De asemenea, are un sistem de recunoaştere facială a membrilor echipei. MAX este un asistent personal pe baza Google AI. El este construit şi să meargă, susţinut de platforma Arduino. Robotul ne-a costat 800 de dolari până acum”, spune Ştefan Mihnea, coordonatorul echipei.

Elevii Palatului Copiilor din Târgovişte s-au apucat de treabă efectiv în urmă cu un an de zile. „Aveam totul planificat cu scheme, cu listele componente şi toate cele. În prima fază am văzut pe net un robot şi de acolo ne-a venit ideea. Am zis să facem şi noi că sigur o să fie o provocare şi nu avem nimic de pierdut. Ne-a pus foarte multe probleme realizarea lui până acum, dar ne aşteptam la asta. Unele aspecte şi acum le mai îmbunătăţim”, spune Ştefan Mihnea. 

Robotul este gata în proporţie de 85%. Mai este de lucrat la design foarte mult, spun elevii, trebuie îmbunătăţită partea de mişcare, dar şi recunoaşterea facială. 

„Vrem să upgradăm această funcţie de recunoaştere facială pentru a putea să recunoască mai multe persoane în acelaşi timp, să le salute în acelaşi timp. Aplicabilitatea lui ar fi în viaţa de zi cu zi. Este folosit mai mult pentru socializare, pentru entertainment, cu ajutorul inteligenţei artificale bazate pe Google asistent. Acest robot te va ajuta mereu la întrebările fără răspuns. El este conectat tot timpul la net şi ştie foarte multe chestii”, explică şeful echipei de roboticieni. 

Realiarea lui MAX a costat până acum în jur de 800 de dolari, bani donaţi de Fundaţia Civis. Robotul umanoid a participat deja la concursuri, câştigând locul I la „Cupa Chindiei”, concurs naţional de robotită organizat de Palatul Copiilor, şi la „Info Educaţie”.

Robotul humanoid Max are că scop evidenţierea evoluţiei tehnicii. El este capabil să meargă biped, deocamdată cu ajutorul unui cadru cu rotile, să recunoască persoanele care au fost introduse anterior în baza de date şi să comunice în limba engleză pe baza Google AI, dar şi în română.

Mersul biped a fost implementat cu ajutorul platformei Arduino UNO care controlează simultan 13 servo-motoare. Picioarele robotului sunt construite manual la Palatul Copiilor, de către elevi, din cornier. Trunchiul robotului a fost modelat tot din cornier şi au printat o carcasă care să poată să îl acopere. Capul robotului este realzat în întregime la imprimantă 3D.

Robotul este bazat pe două platoforme de dezvoltare, Raspberry Pi şi Arduino.   
 

robot umanoid max
robot umanoid max
robot umanoid max
robot umanoid max
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite