FOTO Zeci de tineri au aflat, la Şcoala Curajului, care le sunt limitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflată la a X-a editie, Şcoala Curajului a reunit 40 de tineri pe care i-a "provocat" să înveţe o parte din tainele muntelui, pe baza unui concurs plin de probe inedite. Experienţa a fost una reuşită, spun organizatorii. Evenimentul a avut loc în perioada 20-24 august 2018.

Şcoala Curajului a fost organizată de Asociaţia Ecologică Floare de Colţ în parteneriat cu Organizaţia Naţională "Cercetaşii României" - Centrul Local "Naparis", cu finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportului. A fost vorba de o tabără educativă de educaţie nonformală, în domeniul turismului montan specializat, în Munţii Bucegi - zona Padina.

Timp de 5 zile, cei 40 de tineri proveniţi din judeţele Dâmboviţa, Constanţa sau Bucureşti-Ilfov, cu vârste între 14 şi 20 de ani au avut ocazia să înveţe lucruri noi despre lumea minunată a muntelui şi să facă faţă la o mulţime de provocări.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

În prima zi, la scurt timp după masa de prânz, toate echipele au plecat într-o mică drumeţie spre Cheile Tătarului. După trecerea prin Cheile Coteanului şi primirea de informaţii despre râul Ialomiţa, despre cele 7 chei ale sale şi despre etimologia actualului nume al râului, întregul lot de tineri a ajuns la Turbăria Lăptici, o interesantă rezervaţie naturală unde au aflat date despre vegetaţie, faună specifică, ceva geologie etc. În Cheile Tătarului a fost vizitată „misterioasa” grotă artificială săpată în peretele de calcar şi au fost identificate câteva trasee de alpinism din pereţii cheilor. La întoarcere, tinerii au iniţiat o mică acţiune de ecologizare strângând deşeurile lăsate de o parte din turiştii relativ certaţi cu civilizaţia. De asemenea, s-a intrat la Izbucul Coteanu, alt obiectiv geologic aflat la izvorul văii cu acelaşi nume, zona ascunzând ceva obiective speologice mai puţin cunoscute. Seara, după cină, tinerii s-au grupat în echipe de câte 4 membri (2 băieţi şi 2 fete), apoi şi-au confecţionat steagul şi au ales un slogan, cât mai potrivit cu numele echipei.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Ziua a doua, „ziua cea mai lungă”, a fost alocată parcurgerii traseului Padina – Babele, cu urcare pe „cruce albastră”, pe celebrul „picior al Babelor”, iar în momentele de pauză au fost oferite informaţii despre creste montane şi văi, despre peşteri şi avene, despre eroziunea apei şi a vântului asupra rocilor de conglomerat. După o serie de poze la stâncile numite „babe”, a urmat o uşoară urcare spre simbolul Bucegilor, spre Sfinx, urmată de un amplu tur de orizont asupra culmilor înconjurătoare. Dar, obiectivul zilei, era legat de continuarea traseului pe marcaj „cruce roşie” şi ajungerea la Crucea Eroilor, situată în şaua Caraimanului, la 2291 m. Sintetica lecţie de istorie, legată de construirea acestui simbol al naţiunii române, prezentată de unul dintre monitori a fost apreciată atât de elevi, cât şi de cadrele didactice însoţitoare. Revenirea s-a făcut în două variante, una tot pe „cruce albastră”, iar altă grupă, mai mică, a parcurs „Drumul lui Butmăloiu” („bandă albastră”), care leagă cabana Piatra Arsă de hotelul Peştera. Seara, în clubul pensiunii, au continuat jocurile colective şi activităţile instructive.

Ziua a treia a început cu probele de căţărare la panou artificial şi tiroliană, desfăşurate pe semigrupe, la sediul ANSMR din Padina, alternativ cu vizitarea Peşterii Ialomiţei, un obiectiv recent modernizat de autorităţile judeţene, vizită presărată cu explicaţii ştiinţifice, dar şi cu informaţii istorice sau legende. După masa de prânz a urmat o lecţie teoretică legată de folosire busolei, iar scurtul traseu organizat în zona cazării le-a permis utilizarea cunoştinţelor în găsirea posturilor probei de orientare sportivă.

Joi, în ultima zi plină, echipele au parcurs interesantul parc de aventură organizat în apropierea hotelului Peştera, dar au a trecut şi alte teste ale curajului, precum căţărarea pe stâncă (normal, asiguraţi în coardă) şi coborârea în rapel, în poligonul amenajat în Vărăria Mică. Probe pline de adrenalină întrerupte, din păcate, de o ploaie rapidă de vară. După amiaza a fost dedicată altei probe inedite, orientare sportivă cu descrierea posturilor pe bază de…versuri. Ca de obicei, ultima seară a fost dedicată focului de tabără, iar atmosfera a fost încălzită de acordurile unei chitare, dar şi de muzica populară asigurată de alţi turişti aflaţi în zonă.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Vineri dimineaţa, toţi participanţii au primit Diploma a absolvire a Şcolii Curajului 2018, iar ultima probă, întradevăr simbolică, a fost o amplă acţiune de ecologizare, participanţii la tabără colectând într-un timp foarte scurt, o cantitate apreciabilă de gunoi, din lunca Padinei, vizitată în această perioadă de sute de turişti. Tinerii au dat astfel un exemplu de atitudine civică, pentru cei care sunt nu preţuiesc natura şi aruncă la întâmplare gunoaiele.

La finalul acţiunii, toţi participanţii au primit tricouri şi insigne, care le vor aminti că au reuşit să-şi depăşească limitele şi să parcurgă cu succes toate provocările acestei săptămâni deloc uşoare.

"Şcoala Curajului 2018", aflată la a zecea ediţie, a fost cea de-a 79-a etapă a programului "Natura ne învaţă primii paşi în viaţă", care numără acum, nu mai puţin de 3944 de participanţi, în opt ani de activitate. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite