FOTO Dezastrul provocat de inundaţii în zona de câmpie a României. Care sunt culturile agricole cel mai grav afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culturile de primavară ocupă aproximativ 70% din suprafaţa arabilă a României
Culturile de primavară ocupă aproximativ 70% din suprafaţa arabilă a României

Agricultorii s-au bucurat de zăpada căzută săptămâna trecută, însă, în urma temperaturilor ridicate, câmpurile s-au umplut de apă şi a apărut fenomenul de băltire. Cele mai afectate sunt culturile de păioase, care riscă să fie compromise în totalitate dacă va continua să plouă.

Agricultorii încearcă din răsputeri cu mijloacele pe care le au la dispoziţie să îndepărteze apa de pe câmp, însă pe lângă topirea zăpezii, mai sunt şi mari cantităţi de apă care se adună de la precipitaţiile căzute zilele trecute. 

baltire campuri


"Există acest fenomen de băltire, dar noi suntem în determinări acum. Nu vă pot da nişte cifre exacte. La noi, în Dâmboviţa, este posibil să avem probleme pe suprafeţe mici. Nu avem arii întinse care stau sub ape. Cele mai multe cazuri de genul acesta se întâlnesc în sudul judeţului Dâmboviţa, dar astăzi, de exemplu, în multe zone în care era semnalată băltirea, apa a dispărut, semn că a fost asimilată de pământ. Pericolul pentru plante în aceste zile este mare. Dacă stau sub apă plantele mor şi sunt probleme la culturile deja însămânţate", ne-a declarat directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Ion Oprea. 

Imagine indisponibilă

Astfel, în pericol sunt culturile de păioase: rapiţă, orz, orzoaică, rapiţă, grâu, ovăz. Culturile de primavară ocupă aproximativ 70% din suprafaţa arabilă a României. 

Starea terenului este cel mai important factor în analiza modului în care el este pregătit pentru semnat.  

Fântânile, contaminate

Pe lângă problemele din agricultură, apa căzută în cantităţi mari a contaminat fântânile în unele zone din Dâmboviţa. Foarte puţin săteni îşi curăţă sanţurile în care se adună mizerie multă, iar apa a ridicat toate gunoaiele şi le-a băgat în fântâni.

Pompierii au scos apa fără întrerupere în ultimele două zile în mai multe localităţi, precum Târgovişte, Pucioasa, Gura Foii, Moreni, Gemenea, Priseaca sau Doiceşti unde mai multe locuinţe, străzi şi curţi au fost inundate.Galaţi până miercuri seara.

baltire campuri
baltire campuri
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite