Crizantema de Aur împlinește 55 de toamne. Festivalul de romanțe al României a lipsit doar în pandemie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişte găzduiește, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cea de-a 55-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”, în 20-22 octombrie 2022.

FOTO de la ediția din 2017. C.S
FOTO de la ediția din 2017. C.S

Festivalul Naţional Crizantema de Aur este unul dintre cele mai longevive festivaluri muzicale din România, fiind înființat în toamna lui 1968.

Evenimentul a fost organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.

Singurul an în care nu s-a organizat festivalul a fost 2020, când pandemia de Covid-19 a închis toate evenimentele cu public, nu numai în România, ci în toată lumea.

Tema ediției de anul acesta este „Romanța - Tezaur cultural național”. Evenimentul se va desfăşura, în premieră, la Cinematograful „Independența” din Târgovişte.

Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18:00 și vor fi transmise integral în direct de TVR 3 și TVR Craiova. Seara de Gală va fi transmisă în direct și de Radio România Antena Satelor.

Crizantema de Aur 2022

La festival participă 18 concurenţi din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, selecţionaţi în urma a 7 preselecţii regionale și 1 preselecție internațională online, realizate în perioada 15 mai – 25 iunie 2022.

De asemenea, la concursul de creaţie participă 15 creatori cu romanţe în primă audiţie selectate în urma preselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti, Chișinău și Cernăuți, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova și cu Societatea Muzicienilor Români din Ucraina.

Noutățile ediției a 55-a

Programul Naţional de Concerte „Romanța, regina inimilor”, eveniment asociat Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, ediția 2022, va fi realizat printr-o suită de concerte extraordinare, care sunt programate să se desfăşoare în zone istorice din România, în perioada 22 octombrie - 20 decembrie 2022. 

Programul este destinat celebrării rolului unionist al romanței, a contribuției ei remarcabile la promovarea poeziei românești și a limbii române literare, a valorilor spirituale, naționale și culturale care au slujit realizării Marii Uniri, eveniment desăvârșit istoric în urmă cu un secol.

Festivalul Naţional „Crizantema de aur” este organizat de către Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Local al Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Centrul Cultural pentru UNESCO ”Cetatea Romanței“ Târgoviște.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite