Celebrul scriitor francez care a desfiinţat Curtea Domnească de la Târgovişte, considerată o bijuterie arhitecturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un călător francez celebru, care a vizitat Ţara Românească în 1714, şi-a lăsat amintirile în mai multe cărţi. Despre Curtea Domnească din Târgovişte a spus că este un castel.

Aubry de la Motraye (1674-1743), călător francez celebru, a locuit mai mult în Anglia, dar şi în Suedia, unde a primit misiuni din partea regelui Carol al XII-lea. În Ţările Române a venit în repetate rânduri. Şi-a publicat observaţiile din călătorii la Londra în anul 1723 în limba engleză. Cartea, tradusă în limba franceză, e publicată la Haga în 1727, iar în 1783, în limba germană, la Berlin şi Stettin. 

În 1732 a mai publicat o lucrare la Londra. A fost la Târgovişte între 1714-1715. Şi-a dat seama că oraşul este foarte vechi, şi urmele de ziduri vizibile îi arată că pe vremuri fusese şi mai întins ca la acea dată. 

“Nu apreciază arhitectura Curţii Domneşti, în afară de lucrările făcute de Constantin Brâncoveanu şi de Biserica Domnească, precum şi pictura din această biserică. Numeşte Curtea Domnească „castel”. De la Motraye observă diversitatea stilistică a complexului Curţii, rod al unui şir de epoci din istoria arhitecturii Ţării Româneşti”, se arată în Enciclopedia oraşului Târgovişte. 

De la Motraye a mai primit misiune din partea regelui Carol să meargă şi la Giurgiu şi Bucureşti, iar de aici, prin Târgovişte, trece prin apropierea Câmpulungului şi ajunge la Rucăr. Din documentele timpului rezultă că avea încredinţată şi însărcinarea de a tatona traseul posibilului itinerar al regelui. 

De asemenea, În 1714, la 14 octombrie, călătorul francez Aubry de la Motraye a poposit la Mogoşoaia: ”Îl găsirăm [palatul] foarte regulat şi zidit europeneşte, ornat pe dinăuntru cu plafonuri bogate şi cu picturi bune, dar mobilele fuseseră luate de către slujitorii Porţii în vremea detronării nefericitului sau stăpân. Atunci fusese transformat într-un han pentru nevoile călătorilor".

Scriitorul francez şi-a părăsit ţara din cauza persecuţiei religioase în timpul anilor 1600, s-a mutat în  Anglia dar la sfârşitul vieţii sale a revenit în Franţa. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite