Care este cea mai bună poziţie pentru somn şi ce afecţiuni putem dezvolta dacă neglijăm orele petrecute în dormitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii petrec o treime din viaţă dormind, aşa că medicii ne recomandă să fim atenţie la acest capitol. Nu contează cât dormi, ci mai ales în ce poziţie, spun specialiştii. Poziţia în care dormim ne poate cauza neplăceri pe termen lung, cum ar afectiuni ale coloanei vertebrale si ale gâtului.

Aproximativ 95% din populaţie doarme în aceeasi poziţie pe parcursul întregii nopţi. Experţii au analizat poziţiile de somn şi au dezvăluit avantajele ş dezavantajele fiecăreia.

Cea mai bună poziţie pentru somn

Specialiştii spun că cea mai bună poziţie pentru a avea un somn odihnitor şi sănătos este dormitul pe spate. Chiar dacă favorizează sforăitul, dormitul pe spate previne durerile de spate şi de gat, menţine fermitatea sânilor şi previne ridurile. De asemenea, sunt ajutate gâtul, coloana şi spatele să îţi păstreze o poziţie neutră. Dormitul pe spate mai combate refluxul gastro-esofagian iar la femei, greutatea sânilor va fi susţinută. 

Dormitul pe o parte

Această poziţie este benefică pentru refluxul de acizi gastrici, spune profesorul Jim Horne de la Centrul de Cercetare a Somnului de la Universitatea Loughboroug. 

Deşi dormitul pe o parte a corpului poate vindeca durerile de stomac, acesta poate adânci ridurile. Această poziţie în somn pune presiune pe cutele care merg de la nas la gură.

Medicii spun că dormitul pe partea stângă nu ajută la vindecarea arsurilor stomacale şi a indigestiei, însă o rezolvare ar fi să ridicaţi capul pe pernă astfel încât partea superioară a corpului să fie mai sus decât stomacul. Acest lucru reduce refluxul gastric în timpul somnului, deoarece gravitaţia menţine acizii în stomac.

Dormitul ghemuit (poziţia fetusului)

Această poziţie este bună pentru  durerea din partea de jos a spatelui, dar cauzează dureri de gât şi de cap.  Este recomandată găsirea unei perne care umple corect spaţiul dintre umeri şi gât va preveni orice durere, iar o pernă ţinută între genunchi va menţine coloana vertebrală aliniată.

Dormitul în poziţia lingurii

Este bună pentru reducerea stresului, dar poate provoca dureri. Este de preferat să găsiţi o poziţie confortabilă pentru ambii parteneri, chiar dacă asta înseamnă să păstraţi distanţa unul faţă de celălalt.

image

Dormitul pe burtă. INTERZIS

Se reduce sforăitul, însă este una dintre poziţiile care nu prezintă aproape niciun beneficiu asupra sănătăţii noastre. Poate cauza dureri de spate şi de gât, contribuie la apariţia ridurilor şi dăunează fermităţii sânilor. De asemenea, în această poziţie nu vă puteţi menţine coloana vertebrală într-o poziţie neutra. Dormitul pe burstă mai poate provoca măcinrea dinţilor, amorţeală şi durere la mâini.

Medicii recomandă plasarea, de la stomac până la umeri, a unei perne, care poate ajuta la reducerea arcuirii spatelui.

Beneficiile unui somn odihnitor 

Somnul îmbunătăţeşte memoria, reduce inflamaţia, sporeşte creativitatea, te ajută să trăieşti mai mult, îţi ascute atenţia, te ajută să lupţi împotriva kilogramelor în plus, te scapă de stres şi de depresie şi îţi dezvoltă sistemul imunitar.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite