Ascensiune îndrăzneaţă. Un profesor din Dâmboviţa încearcă să păşească pe un vârf ameţitor din Himalaya

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geo Badea, alpinist. FOTO: Facebook
Geo Badea, alpinist. FOTO: Facebook

Geo Badea, alpinist, salvamontist şi profesor de geografie, a început, la finalul lunii trecute, o expediţie dificilă, pe unul dintre cele mai înalte vârfuri din lume. Expediaţia va dura 40 de zile.

Până pe 29 iulie, va încerca, alături de alţi temerari, să urce pe Vârful Broad Peak (8.050m), al XII-lea ca înălţime dintre cele 14 care depăşesc 8.000 de metri. 

„Astăzi am încheiat aclimatizarea, ajutaţi şi de vremea favorabilă, ce-i drept. Acest procedeu, vital în munţii înalţi, s-a făcut în condiţii dificile, datorită tehnicităţii traseului. De mâine, aşteptăm momentul ascensiunii finale spre vârf. Doamne ajută! Dacă acest lucru va fi posibil, atunci este pentru prima dată când cineva din Dâmboviţa atinge un vârf de peste 8000m din Himalya. Sper din tot sufletul ca simbolurile municipiului şi ale judeţului să ajungă pe vârful propus”, a spus Geo Badea.

Geo Badea este un împătimit al munţilor. A traversat de mai multe ori Carpaţii în porţiunile cele mai periculoase şi a escaladat cele mai grele trasee de alpinism din ţară. 

În 1996 a demarat proiectul TOP 7 care urmăreşte escaladarea celor mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente.

geo badea himalaya

Geo Badea, alpinist. FOTO: Facebook

În paralel cu alpinismul de performanţă, între 1994 şi 1996, reuşeşte traversarea integrală a Carpaţilor româneşti pe traseul de creastă cu altitudinile cele mai mari. În mai 1995, a escaladat Fisura Albastră, un traseu renumit pentru dificultate şi frumuseţe. 

geo badea himalaya

Geo Badea, alpinist. FOTO: Facebook

În februarie 1999, atinge Vârful Aconcagua - 6.962 metri, cel mai înalt vârf din America de Sud, alături de Gabriel Boriga, iar în septembrie, împreună cu Marius Popescu, escaladează vârful Matterhorn, 4.478 de metri. 

Urmează vârful Tupkal din Maroc, iar în 2002 în iunie, atinge vârful McKinley - 6.194 metri, ascensiune solitară pe cel mai înalt munte din America de Nord.

La Salvamont a intrat la chemarea profesorului Doru Diaconescu, fostul şef al formaţiei Salvamont Dâmboviţa. 

geo badea himalaya


Geo Badea, alături de un coleg. FOTO: Facebook

geo badea himalaya

„Prudenţa te ţine în viaţă", este sloganul cu care pleacă în fiecare expediţie. „Muntele trebuie respectat, daca nu îl respecţi nu te iartă”, spune Geo Badea.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Singurul român care a participat la cel mai dificil ultramaraton montan din Europa: „Cel mai mare obstacol este privarea de somn“ FOTO

Start la Marathon 7500, cea mai spectaculoasă cursă montană din Bucegi. Număr record de participanţi

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite