125 de proiecte începute prin PNDL, sistate în Dâmboviţa. „Mii de lucrări la şcoli, drumuri, utilităţi sunt blocate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantiere blocate din cauza blocării fondurilor prin PNDL. FOTO: Corneliu Ştefan
Şantiere blocate din cauza blocării fondurilor prin PNDL. FOTO: Corneliu Ştefan

Pentru că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a epuizat creditele bugetare alocate PNDL, pentru anul în curs, 125 de şantiere din Dâmboviţa se vor închide, iar sute de muncitori ar putea intra în concediu fără plată.

Situaţia a fost semnalată de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan (PSD). 

„125 de şantiere deschise în judeţul Dâmboviţa se vor închide, iar sute de muncitori ar putea intra în concediu fără plată, timp de cel puţin o lună, din cauza incompetenţei Guvernul Cîţu. Finanţiştii şi analiştii coaliţiei de dreapta au lăsat fără bani toate primăriile din ţară care aveau lucrări prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Mii de lucrări la şcoli, drumuri, dispensare, reţele de utilităţi sunt blocate de astăzi pentru că actualii guvernanţi nu au fost în stare să prevadă sumele necesare pentru continuarea PNDL-ului”, susţine preşedintele CJD, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ştefan spune că vor avea de suferit autorităţi locale, precum şi firmele implicare în proiectele PNDL.

„Doar în judeţul Dâmboviţa sunt 60 de primării de municipii, oraşe şi comune, plus Consiliul Judeţean Dâmboviţa, care nu vor mai avea cu ce să achite facturile către executanţii lucrărilor. Pe lângă faptul că termenele de finalizare vor fi întârziate, ce vor face firmele care aşteptă banii de la primăriile pentru care lucrează? Cum îşi vor plăti angajaţii? Ce se întâmplă cu şcolile care ar trebui finalizate până la începerea noului an şcolar? Dar cu lucrările la drumuri? Se intră în iarnă cu ele? Sunt întrebări la care, sunt convins, nimeni din Guvern nu va răspunde!  De ce? Pentru că nu îi interesează!”, afirmă preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan. 

   

   

Ministerul Dezvoltării a informat primăriile, printr-o scrisoare, că au fost epuizate fondurile de 4 miliarde lei din PNDL pentru anul în curs, recomandarea fiind să finanţeze proiectele din surse proprii sau să sisteze lucrările. 

„Ministerul Dezvoltării a epuizat creditele bugetare alocate Pogramului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru anul în curs. (...) Aveţi posibilitatea să decontaţi bunurile achiziţionate, serviciile prestate, lucrările executate din surse proprii sau din alte surse legal constituite, sau să sistaţi lucrările”, se arată în scrisoarea transmisă de ministrul Cseke Attila primarilor. 

Şantiere blocate din cauza blocării fondurilor prin PNDL. FOTO

Şantiere blocate din cauza blocării fondurilor prin PNDL. FOTO: Corneliu Ştefan

Ulterior, şi premierul Florin Cîţu a anunţat, într-un mesaj pe Facebook, că „toate lucrările de investiţii prin PNDL vor fi finanţate de Guvernul României, conform legii”.

„Ultimele tranşe de plată se referă la facturile depuse până în 15 iunie, care vor fi achitate etapizat până la 20 iulie. Plăţile restante vor fi achitate imediat după rectificarea bugetară obişnuită, la mijlocul anului. Îi asigur pe toţi aleşii locali că toate facturile conforme vor fi achitate şi reafirm îndemnul de a lucra pentru a avea posiblitatea să decontăm cât mai mult”, a scris premierul.

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

Bugetul pentru finanţarea proiectelor prin PNDL, epuizat. Cum vor fi plătite facturile pentru lucrările realizate

Guvernul mai alocă 300 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru PNDL

Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri