VIDEO FOTO Cum s-a desfăşurat acţiunea de salvare a celor trei salvamontişti prinşi de o avalanşă în Munţii Călimani. Un bărbat, încă negăsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiunea de salvarea a celor trei salamontişti prinşi de o avalanşă în Munţii Călimani. FOTO ISU Suceava
Acţiunea de salvarea a celor trei salamontişti prinşi de o avalanşă în Munţii Călimani. FOTO ISU Suceava

Vineri, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, în jurul orei 17.00, trei salamontişti care au urcat pe Vârfu Pietrosu din Munţii Călimani pentru a arbora tricolorul. La coborâre, aceştia au fost prinşi de o avalanşă. Din nefericire, o femeie a murit, iar un bărbat nu este de găsit.

În zona respectivă s-a deplasat o armată de oameni formată din pompieri, salvamontişti, jandarmi, silvicultori şi militari. Aceştia au periat practic locul în care s-a anunţat avalanşa, găsind un bărbat de 36 de ani, care era conştient şi cooperant. Ulterior, au descoperit trupul unei femei de 30 de ani, care în urma manevrelor de resuscitare, a fost declarată moartă.

Salvatorii au continuat căutările şi pe timpul nopţii, însă la un moment dat, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, au fost nevoiţi să sisteze căutările. De dimineaţă, ei au reînceput să-l caute pe cel de-al treilea bărbat, rămas sub nămeţi.

„Vineri după-amiază, la ora 17.17, dispeceratul pompierilor militari suceveni a fost anunţat prin numărul unic de urgenţă 112, despre faptul că trei salvamontişti, doi bărbaţi şi o femeie, au fost surprinşi de o avalanşă în zona Călimani – Valea Haitii, spre Vârful Pietrosu.

Cei doi barbaţi sunt pompieri militari în cadrul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei, care se aflau în timpul liber.

Cei trei erau voluntari ai formaţiunii Salvamont Vatra Dornei şi mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, într-o misiune umanitară.

Pentru căutarea lor au fost constituite mai multe echipe de căutare, formate din salvamontişti, pompieri militari, jandarmi montani, lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei şi ai Rezervaţiei Călimani, precum şi militari de UM Roşu.

În jurul orei 19.30 a fost găsit unul dintre bărbaţi, în vârstă de 36 de ani. Acesta era conştient şi cooperant, dar cu leziuni. După ce a fost transportat la ambulanţa SMURD, unde a fost stabilizat, ulterior a fost preluat de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, cu medic, şi transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a spitalului judeţean Suceava.

În jurul orei 20.30 a fost găsită femeia, în vârstă de 30 de ani, fără funcţii vitale. În ciuda eforturilor depuse de paramedici, aceasta nu a mai putut fi adusă la viaţă.

Salvatorii au continuat căutările pentru celălalt bărbat, în vârstă de 40 de ani, până în jurul orei 01.00, când misiunea de căutare a fost oprită, din cauza condiţiilor meteo vitrege, urmând să fie reluată în cursul dimineţii.

Forţe participante: 18 salvamontişti de la Salvamont Vatra Dornei, Salvamont Suceava şi Salvamont Neamţ şi un câine de căutare/salvare; 49 de pompieri militari şi un câine de căutare/salvare; 9 jandarmi montani; 5 lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei; 2 lucrători ai Rezervaţiei Călimani; 6 militari de la UM Roşu.

Mijloace participante: 18 mijloace de transport (autospeciale, autoşenilate, ambulanţe, autoturisme de teren)”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.

Acţiune de salvarea a celor trei salamontişti prinşi de o avalanşă în Munţii Călimani

Nathy Josse a urcat împreună cu soţul ei, Liviu Sorin şi Lucian Drăgan pe Munţii Călimani pentru a arbora tricolorul de Ziua Naţională a României. La coborâre, cei trei au fost surprinşi de o avalanşă sub Vârful Pietrosu, în zona Gura Haitii, comuna Şaru Dornei, judeţul Suceava. Lucian Drăgan a fost găsit în viaţă de către salvatori, în timp ce femeia a fost declarată moartă de către medici. Liviu Sorin este căutat în continuare de către o armată de oameni.

Salvamontiştii dorneni au organizat o acţiune caritabilă, de 1 decembrie – Ziua Naţională a României. Aceştia au invitat oamenii să li se alăture la acţiunea de arborare a drapelului României pe cele patru vârfuri din Ţara Dornelor: Suhard, Călimani, Giumalău şi Bistriţei. Cei ce au dorit să participe la „cucerirea” celor patru vârfuri au fost încurajaţi să ofere o donaţie către Mihnea Coman, un băiat de şase ani, diagnosticat cu atetoză.

Alte ştiri pe această temă:

UPDATE Alpinista prinsă de o avalanşă în Munţii Călimani a fost găsită inconştientă de către salvatori. Medicii au constatat decesul femeii

VIDEO Avalanşă mortală în Masivul Parâng. Un turist a decedat, după ce a fost îngropat în zăpadă

Patru turişti au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Parâng. Un bărbat a murit

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite