VIDEO Doi piloţi cu experienţă uriaşă au produs cumplitul accident aviatic de la Suceava în timpul unui zbor „în oglindă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi piloţi cu mii de ore de zbor la activ s-au acroşat cu aripile avioanelor în timpul unui „zbor în oglindă” pe aerodromul din Frătăuţii Vechi, judeţul Suceava, prăbuşindu-se de la o înălţime de 300 de metri. Unul dintre ei a murit pe loc, în timp ce celălalt este în stare critică la spital.

Un grav accident aviatic s-a produs în cursul zilei de sâmbătă, 4 august 2018, în apropiere de Aerodromul Aviatic Frătăuţii Vechi din judeţul Suceava. Apelul care anunţa nefericitul eveniment a fost dat la ora 11.12. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale şi Serviciul Criminalistic de la IPJ Suceava, care sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava au făcut cercetări la faţa locului.

Anchetatorii au stabilit că Sorin Mihail Bochiş (53 ani), din comuna Giroc, judeţul Timiş, şi Cornel Marinescu (60 de ani),  din localitatea Tâncăbeşti, judeţul Ilfov, pilotau câte un avion uşor, marca SkyBold, unul fiind înmatriculat în Germania şi celălalt în Statele Unite ale Americii. Cei doi piloţi au decolat, în jurul orei 11.00, de pe aerodromul din comuna Frătăuţii Vechi.

În timp ce efectuau un zbor de antrenament şi acrobaţie pentru show-ul aviatic ce trebuia să aibă loc la aeroportul din Suceava, respectiv o manevră de „zbor în oglindă” cele două aeronave s-au acroşat cu aripile, piloţii au pierdut controlul asupra aparatelor de zbor, acestea intrând în picaj şi prăbuşindu-se de la o înălţime de aproximativ 300 de metri.

În urma acestui accident aviatic, pilotul Cornel Marinescu a decedat, în timp ce Sorin Mihail Bochiş a suferit mai multe leziuni grave. El a fost preluat de un elicopter SMURD şi transportat la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

Poliţiştii suceveni au luat legătura cu Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS). La faţa locului s-au deplasat specialişti din cadrul acestei instituţii, care au făcut cercetări împreună cu procurorul de caz pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului aviatic. Până la sosirea echipei de specialişti CIAS la locul nefericitului eveniment, paza a fost asigurată de poliţiştii suceveni.

„În cauză s-a întocmit un dosar penal privind infracţiunea de încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor dacă fapta e de natură sa pună în pericol siguranţa zborului, dosarul urmând a fi soluţionat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul – şef Ionuţ Epureanu.

Cei doi piloţi efectuau un zbor de antrenament în vederea pregătirii pentru show-ul aerian „Suceava Air Show 2018”. În producerii nefericitului eveniment, conducerea Aeroportului Internaţional „Ştefan cel Mare” din Suceava a luat decizia de a anula mitingul aviatic şi să organizeze o simplă expoziţie de avioane, la sol.

„Cu profund regret, vă aducem la cunoştinţă că în urma tragicului accident aviatic care a avut loc astăzi (n.r. – sâmbătă, 4 august 2018) la Aerodromul Frătăuţii Vechi, în timpul antrenamentelor pentru pregătirea Show-ului aviatic programat pentru astăzi, ne aflăm în situaţia de a suspenda demonstraţiile aeriene din cadrul evenimentului. Cu toate acestea, vă informăm că va avea loc o expoziţie de avioane la sol”, au transmis reprezentanţii Aeroportului Internaţional „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Cine sunt piloţii implicaţi în cumplitul accident aviatic

Cornel Marinescu, pilotul mort în gravul accident aviatic produs la Frătăuţii Vechi, avea foarte mare experienţă. Acesta a urmat cursurile de specialitate ale Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu“. În ultima vreme a zburat pe mai multe tipuri de avioane de acrobaţie. Pilotul ilfovean, poreclit „Q” de prieteni, avea mii de ore de zbor la activ şi a făcut parte din echipele tehnice care au antrenat loturile naţionale de acrobaţie.

Practic, Cornel Marinescu era îndrăgostit de zbor şi nu uita ca atunci când i se oferea ocazia să aducă un omagiu colegilor care şi-au frânt aripile. Contul său de Facebook este plin de fotografii ale plăcilor prin care sunt comemoraţi predecesorii săi.

La un moment dat, Cornel Marinescu a făcut parte din, cel mai probabil, cea mai spectaculoasă formaţie de acrobaţie aeriană, Hawks of Romania.

Sorin Bochiş, cel care a reuşit să scape cu viaţă nefericitului accident aviatic, este pilot şi instructor de zbor. El are în spate o carieră importantă în aviaţia militară, fiind pilot de avioane de vânătoare supersonice, inclusiv Mig 21 şi Mig 23.

 Sorin Bochiş este printre piloţii timişoreni care îşi ţine avioanele în hangarul Aeroportului Utilitar „Cioca” din Timişoara. A făcut senzaţie în 2016, după ce a adus în România primul avion de acrobaţie biplan Skeen Skybolt.

Ieri, după – amiază, la aproape 24 de ore de la accidentul aviatic de la Suceava, medicii ieşeni erau rezervaţi cu privire la starea pilotului Sorin Bochiş.

„Pacientul este într-o stare gravă, iar evoluţia este staţionară“, a declarat doctorul Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie Iaşi. Totodată, doctorul Tudor Ciuhodaru, unul din cei care monitorizează starea pacientului a afirmat că pronosticul este unul extrem de rezervat şi că pacientul are şanse mici de supravieţuire.

Alte ştiri pe această temă:

VIDEO Imagini cu momentul în care două avioane de mici dimensiuni se lovesc în aer la Suceava şi se prăbuşesc

UDPATE VIDEO Două avioane s-au ciocnit în zbor la Suceava. Unul dintre piloţi a murit, al doilea este în comă

Starea pilotului rănit în accidentul aviatic de la Suceava este foarte gravă. Medicii de la Iaşi sunt rezervaţi

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite