Tren CFR Marfă încărcat cu lansatoare de rachete APR-40, filmat când se îndreaptă spre granița cu Ucraina VIDEO

0
Publicat:

Un filmuleţ postat pe YouTube arată un tren tractat de o locomotivă CFR Marfă, care transportă zeci de lansatoare de rachete și se îndreaptă spre granița cu Ucraina.

Zeci de lansatoare de rachete sunt transportate cu trenul spre Ucraina FOTO captură video Youtube
Zeci de lansatoare de rachete sunt transportate cu trenul spre Ucraina FOTO captură video Youtube

Filmulețul este postat de un utilizator care se semnează „MrAgentFBI". Trenul trece prin localitatea Verești și se îndreaptă spre Suceava și granița cu Ucraina, potrivit Club Feroviar.

Potrivit imaginilor distribuite pe rețelele sociale, trenul cu locomotivă CFR Marfă este însoțit de un vagon de personal al armatei și tractează câteva zeci de vagoane platformă pe care se află lansatoare multiple de rachete de model APR-40.

Sistemul romanesc APR-40 este bine-cunoscutul sistem rusesc BM-21 Grad, dar montat pe un șasiu diferit, respectiv model DAC 665. Acest tip de camion a fost dezvoltat pentru a tracta artileria și a transporta trupe sau echipamente, dar și pentru a susține bateria de rachete APR-40.

România a trimis Ucrainei diverse sisteme de armament și importante cantități de muniții, conform Oryx, un portal olandez de analiză a apărării care monitorizează informații din sursă deschisă.

Este vorba printre altele de lansatoare multiple de rachete (ArPR-40), de 122 de milimetri. Sunt asemănătoare cu cele rusești Grad, dar sunt montate pe platforme DAC fabricate la Autocamioane Brașov.

De precizat, aruncătorul de proiectile reactive cu 40 de lansatoare, APR-40, poate trage toate cele 40 de rachete într-o salvă în 16 secunde sau poate fi selectat modul „foc cu foc“, iar distanţa maximă de tragere este de 20 de kilometri. Acestea au ajuns în Ucraina înainte de mai 2023, după ce au fost înlocuite în stocurile MApN cu mult mai modernele HIMARS.

Apoi, tot în aceeași perioadă au ajuns la ucraineni obuziere tractate de 152 de milimetri cu muniții aferente. Cu o jumătate de an mai devreme au ajuns la militarii Ucrainei și blindate amfibii TAB-71 M, o copie licențiată a sovieticului BTR-60. TAB-71 este similar, dar nu identic, cu modelul sovietic.

România a furnizat şi o cantitate importantă de muniţii, adică rachete de 122 mm, proiectile de artilerie de 152 mm, muniţie pentru aruncătoarele de grenade AG-7 şi AG-9, bombe pentru aruncătoarele de 82 şi 120 mm, precum şi muniţii pentru armamentul greu de infanterie, de 12,7 mm, sau pentru pistolul-mitralieră de calibru 7,62 mm.

Munițiile au ajuns la ucraineni în intervalul octombrie 2022-iulie 2023.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite