Revoltă în satul sucevean în care doi fraţi au violat o bătrână: infracţiunile comise de cei doi i-au scandalizat pe localnici. „Ne terorizează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Monitorul de Suceava
FOTO: Monitorul de Suceava

Revoltă într-un sat sucevean. În satul Ioneasa, comuna Vadu Moldovei, din Suceava, unde acum câteva zile o bătrână a fost violată şi supusă la chinuri groaznice de doi fraţi, s-a iscat o adevărată revoltă împtriva agresorilor. Aceştia au fost prinşi de poliţişti şi arestaţi între timp.

Circa 60 de persoane s-au adunat ieri în faţa Primăriei comunei Vadu Moldovei şi au cerut răspunsuri primarului şi poliţiştilor chemaţi la faţa locului.

„Oamenii au umplut sala de şedinţă a primăriei, unde i-au cerut socoteală mai ales primarului Maricel Iacob. Acestuia i se reproşează că a permis ca romii să se instaleze în sat acum câţiva ani şi nu a făcut nimic pentru a avea control asupra a câţi stau într-o casă şi pe cine mai găzduiesc”, conform monitoruldesuceava.ro

„În satul Ioneasa situaţia este scăpată de sub control din punct de vedere poliţienesc, să nu se supere nimeni, starea operativă este depăşită”, a spus unul dintre oameni.

Maria Grigoraş, cumnată cu bătrâna violată, a relatat că „Aceşti oameni, care nu se pot numi oameni, ci animale, şi-au bătut joc într-un hal fără de hal de biata bătrână. Medicii i-au pus un tub de plastic în loc de intestinul gros, bestia i-a băgat un băţ în anus, a desfăcut-o toată, a mutilat-o şi pe urmă i-a cerut banii. Avea numai 150 de lei, i-au spus <cum, numai atât ai?>."

Cu hemoragie puternică, bătrâna a avut puterea să se târâie la o casă vecină, aflată destul de departe, unde a cerut ajutor: „S-o târât cum o putut în genunchi, în coate, a lăsat dâră de sânge după ea.... a bătut cu un băţ în poartă, oameni erau în casă, era viscol şi nu au auzit. Noroc că trecea un alt vecin pe drum care a găsit-o.... <Ce fac eu să nu facă nimeni>”, a spus ea.

  

Poliţiştii spun că dosarele nu au continuitate pentru că mulţi oameni îşi retrag plângerile  Unul dintre poliţiştii prezenţi la şedinţă s-a plâns că unele măsuri sunt greu de luat chiar din cauza victimelor, care renunţă uşor l plângerile depuse. „Unii nu vor să depună plângere, iar din punct de vedere legal noi nu putem merge mai departe cu ancheta. Depuneţi plângeri după care vă împăcaţi cu ei, iar noi muncim degeaba.... dosarele penale nu au continuitate dacă dumneavoastră vă retrageţi plângerea sau vă împăcaţi cu persoana respectivă”.

Oamenii au încercat să explice că nu este o problemă de rasism, ci de pură realitate: Vreau să precizez că nu vorbim de o familie de ţigani, nu suntem rasişti, ci de oameni care ne terorizează. Sunt scandaloşi, agresivi, suntem terorizaţi, ne este frică să plecăm la lucru şi să lăsăm femeile în casă. Au făcut scandaluri, furturi şi violuri”, spune Cezar Grigoraş. 

violatorii din Suceava

Fraţii Ventilă, principalii suspecţi în cazul bătrânei care a fost violată. FOTO: monitorulsv.ro

Localnicii vorbesc de încă unul sau chiar două violuri asupra unor bătrâne care nu s-ar fi concretizat ulterior din punct de vedere penal, probabil pentru că nu s-au depus plângeri. 

Acuze că poliţiştii nu sunt autoritari

Mai toţi localnicii din sat acuză că poliţiştii că nu sunt suficient de autoritari.

„Sincer vă spun, cred că poliţiştilor le este frică, nu o dată le-au pus mâna în gât. Am văzut cum un poliţist lua declaraţii în magazinul din sat, iar colegul de afară era gâtuit de alţii. A strigat gestionara de la magazin la poliţistul dinăuntru să se ducă afară că îi bate colegul”, a povestit Cezar Grigoraş.  

„Problemele cu romii sunt de mai mulţi ani, dar poliţia nu prea a făcut nimic. Am văzut cum se urcau pe maşina poliţiei ca curcanii, i-am văzut cum se urinau pe maşina poliţiei. Poliţistul era înăuntru, iar unul bătea cu cotul în geam”, a relatat şi Gheorghiţă Maftei. Localnicii ameninţă că dacă nu vor fi luate măsuri acum se va ajunge la violenţe şi din partea lor.

Se aşteaptă o reacţie din partea şefilor poliţiei

În cadrul şedinţei de la primărie de ieri s-a vorbit despre ce măsuri eficiente s-ar putea lua pentru liniştirea spiritelor. S-au propus variante cu paznici angajaţi de primărie, contract cu o firmă de agenţi de pază sau solicitarea unor patrule de jandarmi care să acţioneze la Ioneasa. Cert este că situaţia din satul Ioneasa este destul de tensionată, iar conducerea poliţiei judeţene este probabil prima care ar trebui să întocmească un plan pentru ca poliţiştii să fie mai prezenţi şi mai eficienţi în acest sat unde potenţialul infracţional de mare violenţă pare a fi, din păcate, la cote foarte ridicate.

Problema este, ca mai peste tot, legată de lipsa de oameni de la Secţia Rurală Vadu Moldovei. Doi poliţişti pe schimb, care asigură permanenţa, au de gestionat şapte comune, fiecare cu numeroase sate, astfel că este aproape imposibil ca un echipaj să treacă foarte des pe la Ioneasa în scop preventiv, mai arată sursa citată. 

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite