O nouă condamnare pentru fostul primar din Rădăuţi. Patru luni de închisoare pentru Aurel Olărean acuzat de şapte infracţiuni de abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru luni de închisoare cu suspendare pentru Aurel Olărean. FOTO Adevărul
Patru luni de închisoare cu suspendare pentru Aurel Olărean. FOTO Adevărul

Fostul primar al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de doi ani şi patru luni, pentru comiterea a şapte infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Decizia Judecătoriei Rădăuţi nu este definitivă.

La începutul anului 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Aurel Olărean, fostul primar al municipiului Rădăuţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, constând în aceea, în calitate de primar al municipiului, la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, în exerciţiul atribuţiei prevăzute de Legea nr. 215/2001, cu ştiinţă, „a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a emis dispoziţiile nr. 1119/07.10.2010, 1131/12.10.2010, 1273/23.11.2010, 1468/30.12.2010, 855/05.05.2011, 04/03.01.2012 şi 10/10.01.2013 având ca obiect mutarea temporară a părţii vătămate Marilena Mironescu la un alt loc de muncă şi destituirea acesteia din funcţia publică pe care o deţinea la data de 03.01.2011, dispoziţii care au fost anulate de instanţa de judecată, dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătămate”

În acelaşi rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a fostului secretar al primăriei municipiului Rădăuţi, Haralambie Herghiligiu, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, „constând în aceea că, în calitate de secretar al municipiul Rădăuţi, la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, cu ştiinţă, a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a avizat pentru legalitate dispoziţiile nr. 1273/23.11.2010, 855/05.05.2011, 04/03.01.2012 şi 10/10.01.2013, care ulterior au fost anulate de instanţa de judecată dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătămate. Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei Rădăuţi”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Partea vătămată – fosta directoare a Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Rădăuţi – Marinela Paraschiva Mironescu

În 2015, Aurel Olărean, a fost obligat de înstanţă să-i plătească fostei subalterne, Marinela Paraschiva Mironescu suma de 50.000 de lei, într-un proces ce vizează o acţiune în răspundere delictuală prin care s-au solicitat daune morale. În acest dosar, Marinela Paraschiva Mironescu, fostă directoare a Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Rădăuţi, destituită în mod nelegal de mai multe ori din funcţia  ce o deţinea la primăria rădăuţeană de primarul Aurel Olărean, i-a cerut chiar acestuia să-i plătească daune morale, iar judecătorii rădăuţeni i-au dat dreptate.

De ştiut că  în mai multe rânduri primarul Aurel Olărean a fost acţionat în instanţă de Marinela Mironescu, obţinând mai de fiecare dată câştig de cauză, dar este pentru prima dată când cel dintâi a fost dat în judecată ca persoană fizică ce este responsabiă pentru o acţiune în răspundere delictuală.

Din această postură, fostul edil şef al municipiului Rădăuţi va trebui să achite suma indicată de magistraţi pentru Marinela Paraschiva Mironescu, care a trebuit, după nenumărate şicane, să părăsească instituţia primăriei Rădăuţi şi să îşi dezvolte o carieră în mediul privat, în profesia de mediator. Femeia nu a comentat decizia ultimă a instanţei, confirmănd doar că aşteaptă de la Aurel Olărean achitarea unei daune de 50.000 de lei.

Marinela Mironescu, „abonată” la conturile lui Olărean

În ceea ce priveşte trecutul conflictual al Marinelei Paraschiva Mironescu, cu primarul arestat Aurel Olărean, presa locală a arătat în 2011 cum aceasta avea de recuperat de la primarul Aurel Olărean, prin executare silită, aproape 1.800 RON. Aceşti bani reprezentau cheltuielile de judecată pentru unul din multele procese pe care le avea Marinela Mironescu cu Primăria Rădăuţi.

Director la Direcţia de Asistenţă Socială din subordinea Consiliului Local Rădăuţi, ea s-a adresat instanţei imediat după ce, la 8 octombrie 2010, primarul Aurel Olărean a semnat o dispoziţie prin care era mutată temporar la Serviciul Impozite şi Taxe. Această dispoziţie a fost anulată în instanţă, iar angajata Primăriei şi-a recuperat cheltuielile de judecată, aproape 1.800 lei, prin intermediul executorului judecătoresc.

Se arăta atunci însă că acesta era doar primul proces câştigat de angajata Primăriei Rădăuţi, alte câteva procese fiind în diverse faze procedurale.

După dispoziţia din 8 octombrie 2010, la 12 octombrie 2010, primarul Olărean semnase o altă dispoziţie prin care Marinela Mironescu îşi pierdea indemnizaţia de conducere, iar la 3 ianuarie 2011 era destituită din funcţie. Si aceste dispoziţii ale primarului au fost atacate în instanţă, Marinela Mironescu fiind reangajată pe 3 mai 2011, pentru ca la 5 mai să fie mutată din nou temporar pe alt post.

În cele din urmă, fosta directoare a Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Rădăuţi a renunţat la slujba din instituţie, a devenit mediator dar şi-a continuat bătălia cu primarul Olărean, acum arestat, în instanţă. La cei 1.800 de lei şi alţi 6.000 de lei obţinuţi în instanţă în 2012, Marinela – Paraschiva Mironescu a mai adăugat o  sumă de 50.000 de lei pe care fostul edil şef al Rădăuţiului va trebui să i-o achite în contul acestei nou acţiuni în răspundere delictuală.

Un alt fost funcţionar public din primăria Rădăuţi, acum pensionar – Nicolae Bujdei şi care a fost de asemenea tracasat de fostul primar Olărean şi de fostul secretar Herghelegiu are mai multe procese câştigate împotriva celor doi, conflictul lui Nicolae Bujdei, fost director al Poliţiei locale rădăuţene cu Olărean şi Herghelegiu începând din 2011, a dus la multe procese câştigate de Bujdei. Acum pensionar, Nicolae Bujdei priveşte cu interes evoluţia proceselor în care este implicat Aurel Olărean, fostul primar al Rădăuţiului care i-ar fi compromis cariera, dar şi Haralambie Herghiligiu, care a avizat măsurile considerate abuzive luate de Olărean.

Olărean a mai fost condamnat într-un alt dosar la trei luni cu suspendare tot pentru abuz în serviciu, după ce nu a propus Consiliului Local să constate încetarea de drept a mandatului consilierului Nistor Tătar şi nu a declarat vacant locul consilierului care şi-a dat demisia. În plus, Olărean a fost trimis în judecată şi într-unul dintre cele mai mari dosare de corupţie din judeţul Suceava, în care mai sunt judecaţi procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorii Bărbuţ şi Prandea sau afaceristul Babiuc.

Alte ştiri pe această temă:

Fost primar exclus din partid după ce a plecat în croazieră cu familia. Membrii PMP reclamă lipsa sa de implicare

Primarul suspendat al municipiului Rădăuţi a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare şi s-a ales cu un nou dosar penal

Doi primari, doi judecători, un procuror, un afacerist, avocaţi şi poliţişti, judecaţi pentru şantaj şi corupţie

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite