Primarul suspendat al municipiului Rădăuţi a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare şi s-a ales cu un nou dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi. FOTO Adevărul
Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi. FOTO Adevărul

Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, a fost condamnat de Judecătoria Rădăuţi la trei luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor  pentru că nu şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu şi nu a propus Consiliului Local să constate încetarea de drept a mandatului consilierului Nistor Tătar şi nu a declarat vacant locul consilierului care şi-a dat demisia.

Judecătoria Rădăuţi l-a condamnat pe inculpatul Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, la trei luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de doi ani şi trei luni de zile pentru comiterea infracţiunii de „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”. Decizia judecătorilor rădăuţeni nu este defintivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10  zile de la comunicare.

La începutul anului 2014, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, democrat liberalul Aurel Olărean, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pe motiv că a refuzat să constate încetarea mandatului unui consilier local şi să vacanteze postul. Conform rechizitoriului transmis instanţei, din luna iulie 2012, primarul Aurel Olărean nu şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu prevăzute în Statutul aleşilor locali şi nu a propus Consiliului Local al municipiului Rădăuţi să constate încetarea de drept a mandatului de consilier a lui Nistor Tătar, membru PSD, care a fost ales şi consilier judeţean şi care a optat pentru funcţia de consilier judeţean.

Parchetul Curţii de Apel Suceava arăta că primarul nu a propus Consiliului Local al municipiului Rădăuţi să constate încetarea de drept a mandatului de consilier local, nu a semnat referatul constatator întocmit de secretarul municipiului Rădăuţi şi nu a iniţiat un proiect de hotărâre prin care să se ia act de situaţia apărută şi să se declare vacant locul consilierului care şi-a dat demisia, deşi avea obligaţia să-l includă pe ordinea de zi supusă dezbaterilor pentru prima şedinţă ordinară.

Astfel, prin neîndeplinirea acestor atribuţii, primarul a cauzat o vătămare intereselor legale ale lui Simion Sticleţ, următorul de pe lista de candidaţi ai USL pentru funcţia de consilier local al municipiului Rădăuţi, de a îndeplini o funcţie de autoritate publică şi de a-şi exercita mandatul încredinţat în urma votului liber exprimat de către membrii colectivităţii locale, în faţa cărora este responsabil.

Trebuie menţionat că Prefectura Suceava a făcut, în februarie 2013, o plângere penală împotriva primarului Aurel Olărean pentru că refuza vacantarea a trei locuri de consilier local, după ce aceştia demisionaseră din Consiliul Local Rădăuţi. Trei consilieri locali rădăuţeni aleşi în urma alegerilor locale din 2012 din partea USL s-au retras, unul dintre ei, Nistor Tătar (PSD) pentru că a optat pentru funcţia de consilier judeţean, Lăcrămioara Loghin (PSD) care a câştigat concursul pentru funcţia de administrator public al judeţului Suceava şi Constantin Galan (PNL) care a fost ales deputat la alegerile parlamentare din decembrie 2012.

Deşi obligaţiile stabilite de lege pentru primar Aurel Olărean au fost evidente, acesta nu le-a pus în practică. În plângerile penale depuse anterior de Nistor Tătar şi Simion Sticleţ, au fost vizaţi, ca făptuitori alături de Aurel Olărean şi fostul secretar al primăriei – Haralambie Herghiligiu dar şi viceprimarul municipiului, Dumitru Ciubotariu. Procurorii au stabilit că cei doi nu pot fi trimişi în judecată, primul, pentru că s-a achitat de obligaţiile stabilite prin lege, al doilea, pentru că nu avea atribuţii în acest sens.

Aurel Olărean este trimis în judecată şi în dosarul denumit generic “Lotul Dîmbu”, în care magistraţii Curţii de Apel Cluj îi judecă şi pe Dumitru Dîmbu, fost procuror şef Secţie urmărire penală al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, judecătorul rădăuţean Bogdan Bărbuţă, omul de afaceri Constantin Babiuc, precum şi alţi inculpaţi, printre care şi judecătoarea Daniela Prandea de la Rădăuţi. În acest dosar, Aurel Olărean este judecat de asemenea pentru abuz în serviciu dar şi pentru şantaj şi complicitate la şantaj.

Un nou dosar penal făcut pe numele lui Aurel Olărean de poliţiştii suceveni

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Suceava au făcut cercetări într-o cauză penală înregistrată în cursul anului 2014, astfel că ieri au acţionat pe linia prevenirii, descoperirii şi sancţionării faptelor de corupţie şi a infracţiunilor de corupţie, prevăzute de Legea 78/2000 modificată şi completată, care se manifestă cu preponderenţă în domeniul achiziţiilor publice derulate în cadrul administraţiilor publice locale de pe raza municipiului Rădăuţi şi comuna Moldoviţa, care au drept consecinţă diminuarea în mod ilicit a bugetelor administraţiei publice locale, cât şi a bugetului consolidat al statului, ocazie cu care au fost desfăşurate mai multe investigaţii şi au fost ridicate mai multe înscrisuri. 

Au fost făcute controale la primăriile din Rădăuţi şi Moldoviţa, fiind depistate 14 persoane vizate de anchetă. Totodată, în urma activităţilor desfăşurate au fost constatate 41 de infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.

În perioada 2010 – 2012, Aurel Olărean, în timp ce exercita prerogativele funcţiei publice de primar al municipiului Rădăuţi, cât şi cea de ordonator de credit, cu ştiinţă şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile ce îi reveneau potrivit legii şi ca urmare a nerespectării normelor legale a angajat cheltuieli nelegale în valoare de 4.378.393 de lei, reprezentând echivalentul a 1.051.283 de euro, pentru care nu există prevederi bugetare aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli de către Consiliul Local al municipiului Rădăuţi şi prin aceasta a creat o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane juridice.

De asemenea, poliţiştii au mai descoperit că primarul suspendat al Rădăuţiului, Aurel Olăerean este responsabil de nerecuperarea prejudiciilor în valoare de 450.824 de lei, ca urmare a nedispunerii şi neaducerii la îndeplinire a măsurilor transmise de instituţiile cu atribuţii în domeniu. În acest caz a fost întocmit un dosar penal, care după finalizarea cercetărilor, va fi înaintat parchetului competent.

La începutul acestui an, Curtea de Conturi – Camera de conturi Suceava a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi o sesizare penală privind încălcarea de către primarul Olărean, când era în exerciţiul funcţiei a articolului 64 din Legea 94/1992 republicată de funcţionare a Curţii de Conturi dar şi pentru abuz în serviciu. Conform raportului publicat pe site-ul Curţii de Conturi aferent anului trecut, procurorilor rădăuţeni li s-a cerut să efectueze cercetări pentru un prejudiciu de 450.824 de lei, nerecuperat de ordonatorul de credite. 

Potrivit articolului sus-menţionat, “nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de conducerea entităţii a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Procurorul Lucian Bucşă de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a confirmat atunci faptul că dosarul a fost înregistrat şi a fost transmis pentru efectuarea de cercetări la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Suceava, acestea realizându-se sub supravegherea unui procuror rădăuţean. În dosar se fac cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.

Alte ştiri pe această temă:

VIDEO Primarul de Rădăuţi, Aurel Olărean, arestat 30 de zile pentru şantaj şi abuz în serviciu

Caz fără precedent în România: primar arestat, consiliu local dizolvat, secretar lipsă. Oraşul Rădăuţi nu mai poate fi condus

Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite