Moartea lui Alexandru Arșinel îndoliază Dolhasca natală. „Actorul venea la casa părintească” VIDEO

0
Publicat:

Casa de Cultură din Dolhasca, orășelul din Suceava în care s-a născut actorul Alexandru Arșinel, poartă numele acestuia. Edilii din Dolhasca își amintesc de vizitele maestrului care venea adeseori la casa părintească.

Casa de Cultură „Alexandru Arșinel” din Dolhasca  Sursa foto: Primăria Dolhasca
Casa de Cultură „Alexandru Arșinel” din Dolhasca Sursa foto: Primăria Dolhasca

Alexandru Arșinel s-a născut la data de 4 iunie 1939, la Dolhasca, Suceava. Astăzi, orașul sucevean este marcat de pierderea fiului iubit. În micul oraș cu aproximativ 11.000 locuitori, marele actor român era atât de iubit încât Casa de Cultură din localitate îi poartă numele maestrului încă din 2014. 

Am aflat și eu cu stupoare, deși era cumva de așteptat, dar nu atât de repede… Ieri (joi, 29 septembrie n.r.) am aflat că renumitul actor Alexandru Arșinel, actorul nostru din Dolhasca, a trecut la cele veșnice. E trist pentru că, iată, dispar oameni valoroși. Și, cu atât mai mult, este actorul nostru… Nu renunțăm la apartenența lui vizavi de Dolhasca. Ne pare rău! Regretăm. Transmitem familiei condoleanțe! Vom fi alături de ei la nefericitul eveniment”, a spus pentru „Adevărul“ Decebal Isachi, primarul orașului Dolhasca. 

Actorul Alexandru Arșinel, în 2014, în Dolhasca   Sursa foto: Primăria Dolhasca
Actorul Alexandru Arșinel, în 2014, în Dolhasca Sursa foto: Primăria Dolhasca

Nu este de mirare că, ori de câte ori avea timp liber, actorul mergea în Dolhasca, la casa părintească - așa cum își amintește primarul Decebal Isachi.

L-am îndrăgit cu toții aici. Ne întâlneam cu el. Uneori chiar la biserică, la slujbe. Era un om plin de viață”, spune primarul din Dolhasca.

O iubire cât o Casă de Cultură

La 19 octombrie 2014, după un proces de reabilitare și modernizare, a avut loc inaugurarea Casei de Cultură din Dolhasca. Autoritățile locale s-au pus de acord ca instituția culturală să îi fie dedicată celui care a dus Dolhasca pe marile scene. 

Casa de Cultură îi poartă numele actorului Alexandru Arșinel, care este originar din Dolhasca, din 2014, când a fost inaugurată după un proces de modernizare și reabilitare. Maestrul a fost prezent la inaugurare chiar împreună cu trupa de la «Constantin Tănase». Am avut atunci în localitate un eveniment deosebit de frumos. De atunci nu a mai fost prezent cu diferite spectacole de teatru în Dolhasca, deoarece am organizat mai multe spectacole de teatru cu instituții de teatru din zonă. Știți și dumneavoastră, costurile de deplasare de la București până la Dolhasca sunt foarte mari”, mărturisește primarul din Dolhasca. 

Dolhasca și casa părintească reprezentau pentru marele actor liniște și tihnă. Motiv pentru care erau perioade din an pe care și le petrecea în casa în care a copilărit. „A fost prezent alături de noi în fiecare vară. Venea cu prieteni la casa părintească. Își făcea o parte din concedii aici, la Dolhasca”, mai spune primarul Decebal Isachi. 

Maestrul se întorcea acasă în fiecare vară   Sursa foto: Primăria Dolhasca
Maestrul se întorcea acasă în fiecare vară Sursa foto: Primăria Dolhasca

Viu pe marele și micul ecran

Cunoscut, în mod special, pentru filmele, spectacolele şi piesele jucate împreună cu marea actriţă Stela Popescu, Alexandru Arşinel a fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie, care a adus contribuţii importante teatrului de revistă, televiziunii şi cinematografiei româneşti. A avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune si teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă precum și cea managerială a luat numeroase premii.

A jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV.

Alexandru Arșinel a murit pe 29 septembrie 2022, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Actorul în vârstă de 83 de ani a avut multiple probleme de sănătate în ultimul an și a fost internat de mai multe ori.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite